Tiriac maradt a Román Olimpiai Bizottság elnöke

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az eredményt a számláló bizottság elnöke, George Copos (a Bukaresti Rapid labdarúgócsapatának főtámogatója, szintén COR-tag) hirdette ki. Az eddigi alelnök Sőtér-Balázs Jolán rögtön az eredmény kihirdetése után gratulált ellenfelének. "Elejétől fogva tudtam, hogy nem én vagyok a favorit, bár meglepett ez a nagy különbség" - mondta az egykori kétszeres olimpiai bajnok magasugró. "Ettől függetlenül továbbra is támogatom Tiriac urat és a román olimpiai mozgalmat."

Nicolae Marasescu, a sportminisztérium államtitkárának javaslata után egyhangú voksolással tiszteletbeli elnökké választották az Egyesült Államokban férjével, Bart Connerrel élő Nadia Comanecit. Az ötszörös olimpiai bajnok tornásznőnek később kell eldöntenie, hogy elvállalja-e a tisztséget.

A két alelnök választásakor Ivan Patzaichin, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya és Ana Pascu, a Román Vívószövetség (FRS) elnöknője is 85-85 szavazatot kapott, míg a másik két jelölt, Elisabeta Lipa és Dimitrie Popescu csak 13-at, illetve 5-öt. A főtitkár és a pénzügyi felelős személyét az elnök javasolja majd a COR végrehajtó bizottságának.

A jelenleg üzletember és banktulajdonos Ion Tiriacot először 1998. május 11-én választották meg a COR vezetőjévé, de 2000. október 12-én, a sydneyi olimpián történtek (a tornász Andreea Raducan doppingesete) miatt lemondott tisztségéről. Miközben az újabb választások adminisztratív okok miatt késtek, 2001. március 16-án Tiriac bejelentette, hogy meggondolta magát, így ő maradt az újabb választásokig az elnök. A voksolás eredetileg decemberre volt kiírva, ám közben késett a szakszövetségek átalakítása az új sporttörvény rendelkezései alapján, ezért halasztották március 15-ére a választásokat.

Romász János