Elöntheti a szenny a riói vitorlásversenyeket

Rio de Janeiro, Guanabara-öböl, olimpia, szennyezettség
BRAZIL, Rio de Janeiro : View of debris caught by connected floating buoys at the Penha Canal that streams directly into the Guanabara bay in Rio de Janeiro, Brazil, on August 5, 2014. The International Sailing Regatta -being held inside and outside of the Guanabara bay-- is the first test event for the Rio 2016 Olympic games. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
Összességében elégedett a jövő évi riói játékok előkészületeivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemlebizottsága, ugyanakkor akad még több megoldandó probléma, köztük az egyik legjelentősebb, hogy a vitorlázás helyszínén, a Guanabara-öbölben halpusztulást észleltek.
Vágólapra másolva!

Naval el-Mutavakel, a helyszínen tartózkodó NOB-bizottság vezetője elmondta, hogy az elmúlt egy évben rengeteg munkát végeztek a szervezők, de az előkészületeknek most kell egy intenzívebb fázisba jutniuk. Kiemelte, hogy a golfpálya, a pályakerékpáros stadion és a lovas helyszín kialakításánál a többihez képest komolyabb munkára lesz szükség.

Az idén 21 tesztversenyt terveznek lebonyolítani, így ezekre az érintett helyszíneken be kell fejezni a beruházásokat.

Tragikus a helyzet a Guanabara-öbölben Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Az el-Mutavakel vezette testület látogatása alatt a riói környezetvédelmi hatóság vizsgálatot indított, mert állati tetemek ezrei lebegtek a vitorlás viadalok leendő helyszínén. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a szennyvíz remélt 80 százalékos tisztítási arányát nem tudják tartani, jelenleg 50 százalékos eredményt tudnak felmutatni. Az öblöt ugyan már tisztították, de még mindig többek között háztartási hulladékok, műanyag zacskók, elhasznált kanapék és televíziók úsznak a vízen vagy hevernek a parton, és bűz is érezhető.

A marokkói sportvezető kitért a közbiztonságra is. Hangsúlyozta, hogy Riónak biztonságosnak kell lennie, ez az egyik legfontosabb elvárás. A városban a múlt héten öt rendőrt öltek meg, januárban pedig rivalizáló bandák háborújában ugyancsak öten veszítették életüket.

A szervezők elmondták, hogy az egyik metróvonal építése a hegyi szakaszon csúszik, de a játékok előtt pár hónappal biztosan elkészülnek a munkálatokkal.

A helyieket nem érdekli a sok szemét Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Carlos Nuzman, a szervezőbizottság elnöke megerősítette, nem lesz két olimpiai láng. Felmerült ugyanis, hogy a nyitóünnepség helyszíne, a híres Maracana-stadion mellett az atlétikai viadaloknak otthont adó arénában - a Botafogo labdarúgócsapat pályáján - is égne a játékok alatt a láng. A korábbi olimpiákon általában a nyitó- és záróünnepségek helyszínén rendezték az atlétikai számokat.

Az első dél-amerikai olimpia 526 nap múlva kezdődik. A NOB végrehajtó bizottsága csütörtöktől szombatig Rióban tartja ülését.