Társoldalunk:

Mindenki rosszul tudta, mégsem marad le Rióról a magyar sportolónő

2016.02.22. 15:08

A korábbi hírekkel ellentétben mégis lesz magyar toronyugró a nyári olimpián, Kormos Villő ugyanis a kvalifikációs szabályrendszer alapján szinte biztos, hogy megszerezte a riói kvótát.

Habár még hivatalos értesítést nem kapott, ám a kvalifikációs szabályrendszer alapján megszerezte a kvótát a riói olimpiára Kormos Villő - írta a Facebookon a műugró.  

A 27 éves sportolónőnek a biztos olimpiai kvótához a legjobb 18 között kellett volna zárnia a hétvégi riói Világkupán, és ezek után az MTI arról adott hírt - amelyet az Origo is átvett -, hogy Kormos nem jutott ki az olimpiára. Végül a sportolónő 280,25 ponttal a 21. lett, és mint kiderült, ez is elégnek bizonyult a kvalifikációhoz.

A 2013-as vb-n - a háttérben BarcelonaForrás: AFP/Josep Lago

Igaz, a bonyolult szabályrendszer miatt ezt

egyelőre csak számolgatással lehet alátámasztani,

a nemzetközi szövetség még nem közölte hivatalosan.

Kormos Villő most is Brazíliában van, de írásban fel tudtuk venni vele a kapcsolatot.

Maximum két kvóta

"A szabályok szerint az Európa-bajnok, továbbá a tavalyi vb első 12 helyezettje, illetve az itteni Világkupa első 18 helyezett jut ki az olimpiára. De egy ország csak maximum két kvótát kaphat, és több olyan ország is van, amely korábban már kettőt szerzett, a mostani Világkupán pedig másik versenyzőt vagy versenyzőket indított. Így hiába végzett most előttem, például, két ausztrál, mivel Ausztráliának már volt egy kvótája a vb-ről, illetve egy az óceániai játékokról, ők ketten nem számítanak" – magyarázta az előző három év legjobb magyar műugrójának választott sportoló.

A harmadik olimpiájára készülhetForrás: MTI/Földi Imre


Ez pedig azt jelenti, hogy Villő mostani helyezése bőven elég kell, hogy legyen Rióhoz. "Ahogy mi számoltuk, az alapján van annyi ismétlés előttem, hogy a 21. hely elég lesz, sőt még a 23. is az lenne. De hogy pontosan hány hely fog még számítani, az azon fog múlni, hogy azok az országok, amelyeknek szinkronban és egyéniben is van kvótájuk, ugyanazt a két embert indítják vagy másik kettőt. Az indulók összesített számát ugyanis 34-ben maximálták."

Kormos Villő a női 3 méteres műugrás pekingi selejtezőjében, 2008-banForrás: MTI/Földi Imre


Ez alapján nagyon valószínűtlen, hogy legyen világszerte annyi jó műugró, hogy Kormos Villőnek ne jusson kvóta. Magyarország esetében is a két egyéni induló (Kormos és Reisinger Zsófia) indul párosban. "Mindenki a legjobbakat küldi, és általában a legjobb szinkron páros egyik, de sokszor mindkét tagja a legjobb egyéniben is" – mondta a műugró.

Kormos Villő a 3 méteres számbana 2004-es és a 2008-as pekingi olimpián is részt vett, előbbin a 32., utóbbin a 24. lett. A Rugóláb LSE versenyzője a legjobb eredményét a 2014-es berlini, illetve a 2015-ös rostocki Eb-n érte el, ezeken szinkrontoronyugrásban egyaránt bronzérmet nyert Reisinger Zsófiával.

Reisinger Zsófiával (balra) kétszer is Eb-bronzérmet nyertForrás: MTI/Kovács Anikó


A műugrónőt onnan is ismerhetjük, hogy vele indul a 2017-es budapesti vb imázsfilmje:

Kormos Villő kvótája ugyanakkor csak akkor lesz biztos, ha megkapja a hivatalos értesítést. Az első értesítéseket március 7-én küldik ki a nemzeti szövetségeknek, azoknak pedig június 15-ig kell visszajelezni, hogy fel akarják-e használni a kvótát, illetve hogy kit neveznek név szerint. A végső nevezési határidő július 18.