A németek nem törik össze magukat a riói futballaranyért

Horst Hrubesch, foci
Former German international Horst Hrubesch arrives at the start of the draw ceremony for the Euro 2012 football championships at the National Palace of Arts in Kiev on December 2, 2011. Europe's top football nations gather in Kiev today to discover their fate when the draw takes place for Euro 2012 with all eyes looking out for the cliched 'Group of Death'. AFP PHOTO/FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
A német U21-es labdarúgó-válogatott a tavalyi, csehországi korosztályos Európa-bajnokságon az elődöntőbe jutással kiharcolta az olimpiai szereplés jogát. Horst Hrubesch szövetségi edző már Rióra készül, és meglepő kijelentést tett: nem hajlandó túlkorost beválogatna a keretébe.
Vágólapra másolva!

Az olimpiai kiírás értelmében ugyan a futballtorna az U23-as csapatok versengése, de a nézők elkényeztetése miatt a NOB három túlkorost engedélyez. Értelemszerűen a németeknél lenne elég jelentkező akár a két évvel ezelőtti világbajnok csapatból is, Mesut Özil, az Arsenal középpályása már érdeklődött is a lehetőség iránt.

Hrubesch ugyanakkor kijelentette, neki senki más nem kell. „Igazságtalan lenne azokkal a játékosaimmal szemben, akik kiharcolták a riói részvételt, ha nem lehetnének ott az olimpián” – mondta a szakember, aki játékosként nyert Európa-bajnokságot (1980) és világbajnoki ezüstérmet (1982).

Horst Hrubesch nem visz túlkorost Forrás: AFP/Franck Fife

Hrubeschnek azonban kompromisszumokat is kellett kötnie,

a Bundesliga-csapatok és a szövetség abban állapodtak meg, hogy egy klub csupán két játékossal képviseltetheti magát az olimpiai válogatottban.

Ráadásul Joachim Löwnek előválasztási joga van, azaz ha a kapitány úgy dönt, az olimpia rovására a felnőtt Eb-keretbe is felvihet játékosokat. Márpedig Löw éppen most, a szombati, Anglia, illetve a keddi, Olaszország elleni meccseken kíváncsi a leverkuseni Jonathan Tah játékára, de Leroy Sané (Schalke) és Joshua Kimmich (Bayern München) meghívása sem lenne váratlan.