Társoldalunk:

Két magyar vitorlázó is kvótás helyen áll

2016.03.30. 09:50

A Laser Radial hajóosztályban versenyző Érdi Mári és a szörfös Cholnoky Sára négy futam után olimpiai indulást érő helyen áll a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs versenyén, Palma de Mallorcán.

A Laser Radial hajóosztály 84 fős mezőnyében a korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi a 10. (7., 6., 6., 10.), ezzel az első a kvótát még nem szerzett országok között. Mallorcán csak két riói helyért versengenek.

A szörfösök között Cholnoky Sára helyzete nehezebb, itt mindössze egy kvótát osztanak, ezért Magyarország, Svédország, Törökország, Lettország és Németország verseng.

Cholnoky jól kezdett (12., 9. hely), de a folytatásban (25., 25.) visszacsúszott, jelenleg a 34. helyen áll - egyetlen ponton múlt, hogy nem került be az Arany-csoportba, ami már riói repülőjegyet ért volna. Azonban így is simán megelőzi svéd, török, lett és német ellenfelét.

Cholnoky SáraForrás: Facebook/Cholnoky Sára

Laser Standardban a mallorcai verseny három magyar számára is válogató. Vadnai Benjámin bekerült az aranycsoportba, ezzel - akárcsak az első két válogatón - ő bizonyult a legjobbnak. Tomai Balázsnak, aki a tavalyi világbajnokságon megszerezte az olimpiai kvótát, illetve Vadnai Jonatánnak már csak matematikai esélye maradt az ötkarikás részvételre - az utolsó válogató a mexikói vb lesz.

A férfi 470-eseknél a tavaly junior vb-ötödik Gyapjas testvérek, Balázs és Zsombor esetében inkább csak matematikai esély mutatkozik az egyetlen kvóta megszerzésére, a 48. helyen állnak.

Az olimpiára készülő Eb-ezüstérmes Berecz Zsombor (Finndingi) a 12. helyről várja a folytatást.

A 47. Trofeo Princesa Sofia versenyen 68 ország több mint 800 hajója indult.