Társoldalunk:

Négy éve kín volt, most kiváltság a sport

2016.04.25. 17:30

Április 29-én, pénteken lejár Alex Schwazer eltiltása, így a pekingi olimpián 50 km-es gyaloglásban olimpiai aranyérmet szerző olasz sportoló még kiharcolhatja akár a riói szereplést is. Három év és kilenc hónap után május 8-án, Rómában versenyez ismét.

Schwazer 2008-ban új olimpiai rekorddal győzött 50 km-es gyaloglásban, és közel két és fél percet vert az ausztrál Jared Tallentre.

A 2010-es Eb-n ezüstérmet nyert 20 km-en, majd a londoni olimpia előtt doppingoláson érték, ő 2012 októberében el is ismerte, hogy rendszeresen EPO-t használt. A dél-tiroli sportoló előbb bejelentette, majd visszavonta visszavonulási szándékát. 2013-ban három és fél éves eltiltást kapott, ezt idén februárban az Olasz Olimpiai Bizottság további 3 plusz 3 hónap felfüggesztett eltiltással megtoldotta.

Alex Schwazer, a pekingi olimpia bajnokaForrás: AFP/Valery Hache

A büntetés április 29-én jár le, és a sportoló a La Repubblicának már úgy nyilatkozott, május 8-án rajthoz áll egy római versenyen, és mindent elkövet, hogy ott lehessen a riói olimpián.

„Minden hibámért keményen megfizettem. Négy évvel ezelőtt a sport kín volt a számomra, most már kiváltság. Nélküle megőrülnék” – mondta.