Négyszer több magyar triatlonos lesz az olimpián

olimpia, london 2012, sérült sportolók, Kovács Zsófia (j) kerékpározik a női triatlonversenyen a 2012-es londoni nyári olimpián, a Hyde Parkban
Vágólapra másolva!
Tóth Tamással négy magyar triatlonos indulhat a riói olimpián a nemzetközi szövetség szerdán közzétett hivatalos ranglistája alapján.
Vágólapra másolva!

A sportág kétéves kvalifikációs időszaka szombaton a jokohamai világbajnoki futammal zárult, a magyar szövetség számítása szerint az már akkor biztos volt, hogy a férfiaknál ifj. Faldum Gábor, míg a nőknél Vanek Margit és Kovács Zsófia kvótát érő helyen zárt a ranglistán. Hozzájuk csatlakozott most Tóth.

Kovács második olimpiájára készülhet,

négy éve a sportág egyetlen magyar indulójaként az 51. helyen végzett Londonban. Vanek Margit, ifj. Faldum Gábor és Tóth Tamás először szerepel majd ötkarikás játékokon.

Kovács Zsófia 2012-ben, a londoni Hyde Parkban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tóth annak köszönheti az indulási jogot, hogy néhány kvótát nem tudott kiosztani az ITU, illetve kettő helyett csak egy szabadkártyát adott ki. A felszabaduló helyeket pedig az olimpiai ranglistáról töltötték fel. Öt versenyző az öt kontinentális ranglistáról jutott ki az olimpiára, erről olyan nemzetek képviselői szerezhettek kvótát, amelyek még nem kvalifikáltak a triatlonversenyre, de a férfiaknál

Afrikából és Óceániából nem volt a kritériumoknak megfelelő versenyző.

Az olimpiai rangsorban ifj. Faldum Gábor végzett a legelőkelőbb pozícióban a 30. helyével. Vanek Margit 40., Kovács Zsófia 55., míg Tóth Tamás 57. lett.

io de Janeiróban a Copacabanán rendezik az ötkarikás triatlonversenyt. A férfiak augusztus 18-án, míg a nők 20-án küzdenek meg az érmekért. Mindkét nemnél 55-en indulnak.