Társoldalunk:

Az utolsó kvótákért bokszolhatnak az amatőrök

2016.06.06. 16:20

Egy-két újabb olimpiai kvóta megszerzésében bízik Kovács László, a magyar ökölvívó-válogatott szövetségi kapitánya a jövő héten kezdődő utolsó amatőr kvalifikációs versenyen, melyet követően már csak a félprofiknak és profiknak lesz lehetőségük Rióba jutni - igaz, júliusi versenyük részleteiről még mindig keveset tudni.

Kovács azt hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsánban elsősorban Csóka Nándor (52 kg), Varga Miklós (60 kg) és Bacskai Balázs (69 kg) indul jó eséllyel a kvótáért, Nyéki Georgián (64 kg) pedig képes lehet meglepetést okozni. A szakember emlékeztetett rá, hogy Csóka tavaly újoncként Eb-bronzérmet szerzett, míg Varga a pekingi és a londoni olimpián is ott volt már, Bacskai pedig 2010-ben Eb-aranyat nyert, és kiváló formában van.

Harcsa Zoltán 75 kilogrammban már áprilisban kiharcolta az ötkarikás részvétel jogát, így a Bakuba utazó magyar csapat kilencfős lesz. Kovács László jelezte, hogy az áprilisi európai kvótaszerző versenyen szerepelt válogatotton két helyen változtatott, 64 kilóban Kontrecz Márk helyett Nyéki, míg 81 kilogrammban Tallósi Péter helyett Hámori Ádám indul. Kontrecz és Tallósi a jövő héten az ifjúsági Eb-n szerepel majd. 

Bacskai BalázsForrás: Boxing.hu

A kvalifikációs viadalon 39 kvóta talál gazdára: nehéz- (91 kg) és szupernehézsúlyban (+91 kg) mindössze egy-egy, 49 kilogrammban kettő, a többi hét kategóriában pedig öt-öt indulási jogot osztanak ki.

Csötönyi átgondolt válogatási rendszert szeretne

Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke a profik és félprofik venezuelai tornájáról elmondta, hogy még mindig nem kapták meg a hivatalos kiírást, sok minden nem egyértelmű, így az sem, hogy a nevezések után a nemzetközi szövetség (AIBA) kiket enged majd indulni. 

Az AIBA múlt héten döntött arról, hogy profik is részt vehetnek az olimpián, Csötönyi pedig ismét hangsúlyozta, hogy támogatja az ötletet, a profik és amatőrök közeledése a sportág érdekeit szolgálja. Azt ugyanakkor fontosnak tartaná, hogy egyértelmű és jól átgondolt legyen a válogatási rendszer, jelenleg azonban - amint azt megjegyezte - még túl sok a kérdőjel.

Csötönyi SándorForrás: MTI/Kovács Attila

"Azt ígérték, hogy a szavazás napján megkapjuk majd a kiírást, ám még mindig nem jutott el hozzánk. Azt látni kell, hogy az AIBA célja a nagynevű profik bevonásával, hogy reklámot csináljon a sportágnak, amire nagy szüksége van" - mondta Csötönyi Sándor.

Szellő is indulna

A lehetséges magyar venezuelai indulókról a hazai szövetség elnöke annyit mondott, hogy az AIBA már több nevet is felvetett, ám több olyan is van a listán, aki már visszavonult. 

A legjobb esélye a jelenleg is aktív hazai profik közül szerinte Szellő Imrének lenne a júliusi versenyen, s őt érdekli is a lehetőség, de indulásához menedzserének, Rácz Félixnek is hozzá kell járulnia. Csötönyi Sándor jelezte, hogy napokon belül leül tárgyalni majd vele.