A Zika-vírus miatt nem indul Rióban a világ legjobbja

2016.06.28. 18:02

A férfi golfozók világranglistájának vezetője, Jason Day a Zika-vírus miatt nem indul a riói olimpián.

"A visszalépésem oka az aggodalom, hogy elkaphatom a Zika-vírust, és a lehetséges kockázat, amit ez jelentene a feleségem jövőbeli terhességénél" - írta Twitteren a 28 éves ausztrál golfozó.

"Mindig nagy cél volt számomra, hogy szerepeljek az olimpián az országomat képviselve, de a golf nem lehet fontosabb a családom biztonságánál. Nem tehetem ki őket veszélynek."

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

A négyszeres Major-torna győztes, korábbi világelső golfozó Rory McIlroy két hete jelentette be, hogy nem indul a Rióban a Zika-vírus és más, szúnyogok által terjesztett betegségek miatt. Korábban több sportoló, köztük a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes spanyol kosárlabdázó, Pau Gasol jelezte, a Zika-vírus miatt erősen gondolkodik a riói olimpiai részvételen.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom. A Zika-vírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőzött nők magzatjainál. 

Az ENSZ szakosított szervezete azt tanácsolja, hogy a várandós nők tartózkodjanak a nemi érintkezéstől, vagy használjanak óvszert, ha olyannal létesítenek szexuális kapcsolatot, aki a járvány által sújtott térségekből tért vissza. 
A golf 112 év után tér vissza idén az olimpia műsorára.