Brazilnak nézhetik a magyar orvost Rióban

2016.07.03. 15:08

Alig akad olyan élvonalbeli magyar úszó, aki az elmúlt években ne látogatott volna el a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, hogy ott kardiológiai szűrővizsgálaton vegyen részt. A létesítmény vezetője, Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese lesz Rióban a magyar úszóválogatott orvosa.

A néhány napja az 50. életévét betöltött orvosprofesszor kisgyermekkora óta otthonosan mozog az uszodai sportok világában: háromévesen a Spartacusban tanult meg úszni, hétéves korában pedig a KSI vízilabdázója lett. Az egyetemi csapatban ma is pólózó igazgató nehezen lenne meg a heti két amatőr meccse nélkül.

A nagyágyúkat felvonultató úszóválogatott „újonca” a londoni olimpián még csak turistáskodott, de baráti kapcsolatainak köszönhetően így is bepillanthatott az orvosegészségügyi központokba. Meglepetéssel tapasztalhatta, hogy az olimpiai falu főutcáján konténeres mobil MR-vizsgálati helyiséget alakítottak ki.

Félig bolíviai

Merkely professzor tisztában van azzal, hogy neki is fizikai csúcsformában kell Rióba érkeznie, mert nemcsak a versenyeken, hanem az edzéseken és az olimpiai faluban is állandóan rendelkezésre kell majd állnia. Hét kiló felesleget viszonylag gyorsan már le is adott.

Örülnék annak, ha a megjelenésem nem nagyon térne el egy sportolóétól, de tudom, hogy ez csak egy álom. Jól bírom viszont a hosszú műszakokat. Idehaza beérem 4-5 óra alvással, ritkán fordul elő, hogy ennél többet pihenhetek. Jártam már Rióban, számomra a Dél-Amerikába érkezés mindig egy kicsit hazatérésnek is számít, mert az édesanyám Bolíviában született. Még az is lehet, hogy a brazilok helybélinek fognak nézni” – nyilatkozta Dr. Merkely Béla a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Az olimpiára készülő magyar sportegészségügyi „csapatban” egyedül ő képviseli a kardiológiai diszciplínát, és adott esetben tőle kér majd tanácsot vagy ellátást többek között Hosszú Katinka és Cseh László is.

„Rendkívüli embereknek tartom őket, vérbeli profiknak. Nagyra értékelem az elhivatottságukat és a tudatosságukat. Ugyanezt persze még több úszóról is el tudnám mondani, akkor viszont a felsorolást azonnal a pólósokkal kellene folytatnom, mert nem mellesleg a Magyar Vízilabda Szövetség orvosi bizottságának a vezetője is vagyok. Így aztán a két kvótás válogatottunk játékosain is rajta tartom majd a szememet.”

A szívben dől el minden

„A városmajori klinikán több olyan, összehasonlításra alkalmas vizsgálatot végeztünk el, amelyeken különféle sportágak képviselői vettek részt – folytatta. – Szembetűnő volt, hogy az úszók, a vízilabdázók, valamint a kajak-kenu kiválóságai milyen hatalmas energiamennyiséget tudnak mobilizálni, amikor az oxigénfelhasználás maximális szintre szökik fel. Ha a szív nem tudja gyorsan átpörgetni a vért az izmokba, a „pumpa” nem megfelelően működik, nagy a baj. Az izmok besavasodnak, elmerevednek, ahelyett, hogy tolnák előre a sportolót, leállnak, mint üzemanyag fogytán egy motor. A kardiológia nagyon sokat tud segíteni az ilyen kellemetlen helyzetek megelőzésében.”

Kulcsszerepben a FINA-világbajnokságon

Merkely professzor számára mindig felfrissülést jelent, ha sportolókkal találkozhat, tapasztalhatja a pozitív gondolkodásmódjukat és az egészéges önbizalmukat, és ha mindez még egy kis úszással is párosul, akkor - ha csak rövid időre is - képes teljesen kikapcsolódni, napokra feltöltődni.

„Jövőre is vízközelben leszek, illetve akkor csak igazán. Nagyon büszke vagyok arra, hogy engem bíztak meg a 2017-es FINA-világbajnokság orvosegészségügyi szolgáltatásainak megszervezésével, és annak a jól felkészített csapatnak a vezetésével, amelynek a szakorvosok és a szakápolók mellett orvostanhallgatók és friss diplomás kollégák is a tagjai lesznek. A néhány napja elindult toborzáshoz kapcsolódva mi már 150 önkéntes jelentkezését regisztráltuk, ebből 40-40 orvos, illetve nővér már rendelkezésre is áll. Ezt valószínűleg csak a szabadságuk terhére tehetik majd meg, amit viszont arányosan honorálni kell. Együttműködést alakítunk ki a mentőszolgálattal, a vízimentőkkel, és egy percig sem feledkezhetünk meg arról, hogy szükség esetén nem csak a sportolók és a kísérőik, hanem a FINA nagy családjának tagjai, a média képviselői, nem utolsósorban pedig a vb-re kilátogató nézők is segítségre szorulhatnak” – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla.