Brazilnak nézhetik a magyar orvost Rióban

Vágólapra másolva!
Alig akad olyan élvonalbeli magyar úszó, aki az elmúlt években ne látogatott volna el a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, hogy ott kardiológiai szűrővizsgálaton vegyen részt. A létesítmény vezetője, Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese lesz Rióban a magyar úszóválogatott orvosa.
Vágólapra másolva!

A néhány napja az 50. életévét betöltött orvosprofesszor kisgyermekkora óta otthonosan mozog az uszodai sportok világában: háromévesen a Spartacusban tanult meg úszni, hétéves korában pedig a KSI vízilabdázója lett. Az egyetemi csapatban ma is pólózó igazgató nehezen lenne meg a heti két amatőr meccse nélkül.

A nagyágyúkat felvonultató úszóválogatott „újonca” a londoni olimpián még csak turistáskodott, de baráti kapcsolatainak köszönhetően így is bepillanthatott az orvosegészségügyi központokba. Meglepetéssel tapasztalhatta, hogy az olimpiai falu főutcáján konténeres mobil MR-vizsgálati helyiséget alakítottak ki.

Félig bolíviai

Merkely professzor tisztában van azzal, hogy neki is fizikai csúcsformában kell Rióba érkeznie, mert nemcsak a versenyeken, hanem az edzéseken és az olimpiai faluban is állandóan rendelkezésre kell majd állnia. Hét kiló felesleget viszonylag gyorsan már le is adott.

de tudom, hogy ez csak egy álom. Jól bírom viszont a hosszú műszakokat. Idehaza beérem 4-5 óra alvással, ritkán fordul elő, hogy ennél többet pihenhetek. Jártam már Rióban, számomra a Dél-Amerikába érkezés mindig egy kicsit hazatérésnek is számít, mert az édesanyám Bolíviában született. Még az is lehet, hogy a brazilok helybélinek fognak nézni” – nyilatkozta Dr. Merkely Béla a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Az olimpiára készülő magyar sportegészségügyi „csapatban” egyedül ő képviseli a kardiológiai diszciplínát, és adott esetben tőle kér majd tanácsot vagy ellátást többek között Hosszú Katinka és Cseh László is.

„Rendkívüli embereknek tartom őket, vérbeli profiknak. Nagyra értékelem az elhivatottságukat és a tudatosságukat. Ugyanezt persze még több úszóról is el tudnám mondani, akkor viszont a felsorolást azonnal a pólósokkal kellene folytatnom, mert nem mellesleg a Magyar Vízilabda Szövetség orvosi bizottságának a vezetője is vagyok. Így aztán a két kvótás válogatottunk játékosain is rajta tartom majd a szememet.”

A szívben dől el minden

„A városmajori klinikán több olyan, összehasonlításra alkalmas vizsgálatot végeztünk el, amelyeken különféle sportágak képviselői vettek részt – folytatta. – Szembetűnő volt, hogy az úszók, a vízilabdázók, valamint a kajak-kenu kiválóságai milyen hatalmas energiamennyiséget tudnak mobilizálni, amikor az oxigénfelhasználás maximális szintre szökik fel. Ha a szív nem tudja gyorsan átpörgetni a vért az izmokba, a „pumpa” nem megfelelően működik, nagy a baj. Az izmok besavasodnak, elmerevednek, ahelyett, hogy tolnák előre a sportolót, leállnak, mint üzemanyag fogytán egy motor. A kardiológia nagyon sokat tud segíteni az ilyen kellemetlen helyzetek megelőzésében.”

Kulcsszerepben a FINA-világbajnokságon

Merkely professzor számára mindig felfrissülést jelent, ha sportolókkal találkozhat, tapasztalhatja a pozitív gondolkodásmódjukat és az egészéges önbizalmukat, és ha mindez még egy kis úszással is párosul, akkor - ha csak rövid időre is - képes teljesen kikapcsolódni, napokra feltöltődni.

„Jövőre is vízközelben leszek, illetve akkor csak igazán. Nagyon büszke vagyok arra, hogy engem bíztak meg a 2017-es FINA-világbajnokság orvosegészségügyi szolgáltatásainak megszervezésével, és annak a jól felkészített csapatnak a vezetésével, amelynek a szakorvosok és a szakápolók mellett orvostanhallgatók és friss diplomás kollégák is a tagjai lesznek. A néhány napja elindult toborzáshoz kapcsolódva mi már 150 önkéntes jelentkezését regisztráltuk, ebből 40-40 orvos, illetve nővér már rendelkezésre is áll. Ezt valószínűleg csak a szabadságuk terhére tehetik majd meg, amit viszont arányosan honorálni kell. Együttműködést alakítunk ki a mentőszolgálattal, a vízimentőkkel, és egy percig sem feledkezhetünk meg arról, hogy szükség esetén nem csak a sportolók és a kísérőik, hanem a FINA nagy családjának tagjai, a média képviselői, nem utolsósorban pedig a vb-re kilátogató nézők is segítségre szorulhatnak” – hangsúlyozta Dr. Merkely Béla.