A vécéhez hasonlítanak a riói vitorlások

Camilla Cedercreutz, Noora Ruskola, 
Team Ruskola & Cedercreutz, vitorlázás
Camilla Cedercreutz, Noora Ruskola, Team Ruskola & Cedercreutz, vitorlázás
Vágólapra másolva!
Olaj szennyezte be a vizet az egy hónap múlva kezdődő Rio de Janeiró-i olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén, a Guanabara-öbölben.
Vágólapra másolva!

Az augusztusi ötkarikás játékokra már a helyszínen készülő versenyzők hétfőn arra panaszkodtak, hogy fehér hajóikat barnára színezte az olajos víz. "Még soha nem láttam ilyet. Mindent beborított, ki sem lehetett kerülni. Korábban is hallottuk, és nagyon dühít minket, hogy rossz a vízminőség, de semmit nem tehetünk ellene" - mondta a finn Camilla Cedercreutz, aki Noora Ruskolával párban a 49-es FX-ben indul.

„A hajó úgy nézett ki, mint egy vécé. 45 percünkbe telt, mire lesikáltuk. A víz teljesen olajos volt, undorító így hajózni" – írta ki Facebook-oldalára.

Így nézett ki Cedercreutzék vitorlása Forrás: Team Ruskola & Cedercreutz

Egy spanyol olimpikon, a 470-es hajóosztályban induló Jordi Xammar is panaszkodott a nagy kiterjedésű olajfoltra. "Megpróbáltam kikerülni, de a hajótest teljesen barna lett. A legrosszabb az volt, hogy rengeteg döglött halat láttunk. De a vízminőség még így is némileg javult, mert az elmúlt években nem egyszer sárga-zöld volt" - mondta Xammar.

Már az olimpiai tesztversenyek során is sok résztvevő panaszkodott a szennyezett vízre, Erik Heil német vitorlázó augusztusban olyan súlyos bakteriális fertőzést kapott, hogy kórházban kellett kezelni.

Hosszasan kellett sikálni, mire tiszta lett Forrás: Team Ruskola & Cedercreutz

A szervezőbizottság elnöke szeptemberben kijelentette, hogy rendben lesz a víz minősége az ötkarikás versenyek idejére, január közepén mégis tömeges halpusztulást észleltek a hatóságok. A körülményekkel kapcsolatban 2014 nyarán kerültek nyilvánosságra először aggasztó adatok: egy felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. Idén márciusban közölték, hogy a víz a korábbiakhoz képest is szennyezettebb.

A riói szervezők mindezek ellenére változatlanul azt állítják, hogy a vitorlázóknak nem kell majd egészségi kockázattól tartaniuk az olimpia idején.