Letette az esküt a magyar olimpiai csapat

a riói nyári olimpián résztvevő magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtétele
Budapest, 2016. július 7. Hatalmas nemzetiszínű zászlót feszítenek ki a riói nyári olimpián résztvevő magyar sportolók ünnepélyes fogadalomtételén a Művészetek Palotájában 2016. július 7-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Rajtra kész a riói játékokra a magyar küldöttség, melynek vezetői felkészültek a terrorfenyegetésre és a járványokra is. Az ünnepségen megjelent Keleti Ágnes, Helsinki és Melbourne ötszörös olimpiai bajnoka, akit vastapssal köszöntött a közönség.
Vágólapra másolva!

Letették az olimpiai esküt a magyar sportolók a Művészetek Palotájában. A ceremónián megjelent számos híresség, a volt sportolók mellett feltűnt Szikora Róbert, aki később zenélt is - amikor felkonferálták, egy vékony női hang szólalt meg a nézőtéren: "Jézusom!"

Szikora Róbert Forrás: Hirling Bálint - Origo

Borkai Zsolt MOB-elnök a már kvótát szerzett sportolókat a köszöntőjében azt üzente, "ti már nyertetek". Ismét felhívta viszont a sportolók a figyelmét a doppinggal kapcsolatos zéró toleranciára.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke Forrás: Hirling Bálint - Origo

Borkai a problémás kérdésekről is beszélt, mondván, tisztában vannak a terrorizmus, illetve a különböző vírusok jelentette veszélyekkel, ám mindent megtettek, hogy a magyar csapat majd biztonságban legyen.

Szokoli Alajosról sem feledkeztek meg

Áder János köztársasági elnök az első olimpiai küldöttség pompa nélküli indulására emlékezett, amikor Hajós Alfréd megszerezte hazánk első aranyérmét az ötkarikás játékokon, de Szokoli Alajosról sem feledkezett meg, aki az első olimpia első versenyszámának 1-es számú indulója volt.

Áder János köztársasági elnök Forrás: Hirling Bálint - Origo

Az államfő a közönség soraiban ülő Keleti Ágnesről is beszélt, aki a forradalom idején készült a melbourne-i játékokra, ahol végül aranyérmet nyert - majd még számtalan magyar olimpiai bajnok tanulságos történetét felelevenítette. De nem csak a sportolókról beszélt: Komjádi Béla példáját is említette, aki a karrierje korai megtörését edzői és sportszervezői tettekkel írta felül.

Később zenés betétek után bemutatták az olimpiai formaruhákat, most először a teljes kollekciót. Több sportoló - így Kovács Ágnes, illetve hosszas vastaps kíséretében Keleti Ágnes - személyre szóló pólót is kapott, benne az aranyérme sorszámával.

Letették az esküt

A fogadalomtétel előtt Kósz Zoltán olimpiai bajnok pólókapus behozta a zászlót, majd négy-négy női és férfi sportoló a színpadon mondott esküt, míg a többiek a zsöllyékben. Kósz ezután átadta a zászlót a szintén vízilabdázó Varga Dánielnek.

A magyar olimpiai csapat ünnepélyes fogadalomtétele Forrás: Hirling Bálint - Origo

A magyar sportolók aztán megtapsolták Babos Tímeát is, aki szintén utazik majd Rióba, és aki a MÜPA-beli ceremónia alatt párosban elverte a világelső kettőst.

Az ünnepséget a himnusz, majd egy óriási magyar zászló színpadra emelése zárta.