Olimpiai aranyakat bukhatunk a doppingbotránnyal

Dombvári Bence FOTÓ ÁLTALÁNOS hajó Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ sportoló SZEMÉLY verseny FOTÓ FOTÓTÉMA akció
Moszkva, 2014. augusztus 7. Dombvári Bence rajtol a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének előfutamában a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon 2014. augusztus 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bár az elmúlt bő egy évben már az ötödik doppingeset fordul elő a kajak-kenusoknál, attól nem kell tartani, hogy kizárják a magyar csapatot a riói olimpiáról. Dombvári Bence újabb pozitív mintája azonban még nehezebb helyzetbe hozta Storcz Botond szövetségi kapitányt, akár aranyérmeket is bukhat emiatt a magyar kajak-kenu.
Vágólapra másolva!

Noha a Magyar Kajak-kenu Szövetség a versenyző kérésére nem árulta el, ki az, aki pozitív doppingtesztet produkált a második olimpiai válogatón, az Origo biztos forrásból úgy értesült, hogy a tavaly kokainhasználaton ért Dombvári Bence az, ezúttal teljesítménynövelő szerrel bukott le. Úgy tudjuk, a 23 éves kajakos még aznap, amikor kiderült, hogy pozitív lett a mintája,

el is hagyta a válogatott szolnoki edzőtáborát,

és azóta sem tért vissza.

Dombvári doppingesetével borult a bili Forrás: MTI/Kovács Tamás


A B próba elvégzése után jelenthetik be, hogy Dombvári a megbukott kajakos, már ha az is pozitív lesz. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az Origónak azt mondta, pénteken végezték el a B próbát, az eredmény hétfőre várható. Tiszeker természetesen nem erősítette meg, hogy Dombváriról van szó, és kérdésünkre azt sem árulta el, hogy a B próba elvégzésénél ott volt-e a versenyző (a B próba esetében a sportoló kérheti, hogy jelen legyen, amikor zajlik a vizsgálat).

Kizárhatnak bennünket az olimpiáról?

Az utóbbi időben több doppingeset is volt a sportágban, tavaly Dombvári mellett Kucsera Gábor és Csipes Tamara is kokainhasználattal bukott meg, akkor mind a hárman elismerték tettüket. Idén pedig Dudás Miklós produkált pozitív doppingmintát. Attól azonban nem kell tartani, hogy a magyar kajak-kenu válogatottat kizárják az olimpiáról, hiszen ehhez nemzetközi versenyeken kellett volna több alkalommal is pozitív mintát szolgáltatni, Csipes és Dombvári ráadásul versenyidőszakon kívül követte el a doppingvétséget.

Valóban kissé megszaporodtak a pozitív esetek, az már nem lehet kérdéses, hogy a kajak-kenu a doppingérzékeny sportágak közé sorolható, de korai lenne általánosítani. Ha a WADA azt látja, hogy nemzeti hatáskörben feltárják a hasonló ügyeket, akkor nem avatkozik be a dolgokba” – mondta a Magyar Időknek Tiszeker Ágnes.

Dombvári Bence még nem akarja, hogy nyilvánosságra kerüljön a neve Forrás: MTI/Kovács Tamás


Ettől persze még alaposan összekavarja az eset férfi kajak szakág olimpiai felkészülését, hiszen Dombvári egyesben és párosban is indult volna (a négyest már nem engedte volna neki Storcz Botond szövetségi kapitány). Összesen nyolc kvótát szereztek a férfi kajakosok, de hivatalosan még nem döntött a szövetség azok elosztásáról, a jövő csütörtöki, utolsó négyes válogató után ül össze a szakmai bizottság.

Egy tinédzser indulhat egyesben?

Két kvótát valószínűleg a Szomolányi Máté, Horváth Bence 200-as páros tagjai kapnak. Az 1000 méteres távon több mint valószínű, hogy a 19 éves Kopasz Bálint örökli az egyest Dombváritól. A fiatal algyői versenyző a válogatón egyébként is majdnem megverte őt, Dombvári csak 750 után előzte meg. De akármekkora tehetség is Kopasz, aranyérmet túlzás lenne várni tőle Rióban.

Kopasz Bálint a legjobb férfi utánpótláskorú sportolójának járó díjat veszi át Borkai Zsolt MOB-elnöktől 2015-ben Forrás: MTI/Illyés Tibor


1000 méter párosban a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence kettős indult volna, ők a válogatón a Tóth Dávid, Kulifai Tamás egységet előzték meg. Hogy Hufnágel mellé beültetnek-e valakit, az erősen kérdéses, ez is a négyes válogatón dől el.

És mi lesz a négyessel?

A Hufnágel, Dombvári, Kugler Attila, Ceiner Benjámin négyes a válogatón megelőzte a londoni olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dávid egységet, de az Eb-n nem mentek jól Hufnágelék, így

a doppingesettől függetlenül is kiírtak volna egy utolsó válogatót.

A győztes hajóból azonban kiesett Dombvári, és úgy tudjuk, Kopasz Bálintot szeretnék beültetni a helyére. Pontosabban Szolnokon már úgy edzett ez a négyes, hogy elöl evezett Kopasz, mögé pedig Hufnágel került a kettes beülőbe, ahol korábban Dombvári ült. Ugyanakkor még nem biztos, hogy ebben az összeállításban fognak rajthoz állni a csütörtöki válogatón.

A londoni olimpia után a tavalyi vébén is ezüstérmes lett Pauman, Kulifai, Tóth és Kammerer Forrás: MTI/Kovács Tamás


Várhatóan négy hajó áll majd rajthoz, a Dombi Rudolf-féle négyes és a főleg juniorokból álló másik hajó győzelme meglepetés lenne. Mindenesetre az 1000 négyes után fognak dönteni az 1000 páros összetételéről is. Ha Kammererék hajója nyer, akkor egyszerű a helyzet, hiszen a megmaradt ötből négy kvóta megvan úgy, hogy párosban akár a Tóth, Kulifai kettős is indítható Rióban.

A helyzet akkor bonyolódik, ha a Hufnágel-féle hajó vagy a másik két négyes valamelyike nyer, mert akkor könnyen előfordulhat, hogy össze kell rakni egy vadonatúj párost, ami nem feltétlenül ideális felkészülés egy hónappal az olimpia előtt.