A Benedek-csapat legyőzte az olimpiai bajnokot

Szivós Márton Budapest, 2015. július 9.
Szivós Márton kapura dob az 5. Vodafone Kupán játszott Magyarország - Ausztrália vízilabda-mérkőzésen Budapesten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2015. július 9-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest, 2015. július 9. Szivós Márton kapura dob az 5. Vodafone Kupán játszott Magyarország - Ausztrália vízilabda-mérkőzésen Budapesten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2015. július 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott győzelemmel kezdte meg szereplését a Margitszigeten zajló BENU-kupa olimpiai felkészülési tornán. Benedek Tibor csapata a pénteki mérkőzésén nagy csatában, egy góllal nyert az olimpiai bajnok horvát együttes ellen a Hajós Alfréd uszodában.
Vágólapra másolva!

Eredmény:
Magyarország - Horvátország 12-11 (3-3, 1-3, 4-2, 4-3)
magyar gólszerzők: Zalánki 3, Erdélyi, Szivós, Tóth 2-2, Hosnyánszky, Kis G., Vámos

A két együttes legutóbb júniusban, Herceg Noviban találkozott egymással felkészülési mérkőzésen, akkor a horvátok 11-9-re győztek.

Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese a sérülés miatt kimaradó új csapatkapitány Varga Dénes és Hárai Balázs nélkül kezdte a találkozót, helyettük Tóth Márton és Bedő Krisztián kapott lehetőséget.

Nagy Viktor Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vámos Márton távoli bombájával két és fél perc elteltével jutott előnyhöz a magyar csapat, míg Nagy Viktor háromszor védett, a nézőtéren fiatal szurkolóktól fel is hangzott a

rigmus.

Egyenlítés után Kis Gábor talált be a horvát kapuba, ám ezúttal is villámgyorsan jött a válasz. Ezt követően Erdélyi Balázs révén került újra a magyarokhoz a vezetés, amit újfent nem hagyott sokáig egyenlítő találat nélkül a horvát csapat.

6-3-ra is vezettek a horvátok

A második nyolc percben először vezettek a horvátok, aztán két, majd három találattal megléptek (3-6). Hét perc tíz másodperc elteltével esett először magyar gól a negyedben, Tóth Márton birkózott nagyot a szépítésért. Az utolsó másodpercben Varga Dániel félpályás indítása után Tóth húzta kapura a labdát, ám Josip Pavic hárította a közeli próbálkozást.

A nagyszünetet követően 43 másodperc telt el, amikor az olimpiai bajnok egy közeli találattal újra háromra növelte a különbséget (4-7). Zalánki Gergő emberelőnyből lőtt nagy gólt, majd Tóth csökkentette egyre a különbséget, végül Erdélyi egyenlített.

Majdnem öt perc után született újra horvát találat,

ám a duplázókhoz csatlakozó Zalánki gólja után 8-8 állt az eredményjelzőn.

A negyedik negyed Szivós góljával indult, 3-2 után volt újra a magyaroknál az előny. Akárcsak akkor, ezúttal is gyorsan egyenlített a vendég együttes. Ezt követően azonban újra Szivós lőtt gólt, és öt perccel a végső dudaszó előtt 10-9-re vezetett Benedek Tibor csapata.

Szivós Márton Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az előnyt pedig Nagy Viktor újabb védéseinek köszönhetően tartotta, amíg három és fél perccel a vége előtt újra egyenlített Horvátország. Nagy védési hatékonysága 47 százalékon állt ekkor.

Hosnyánszky Norbert emberelőnyből vette vissza a vezetést, majd gyors gólváltás következett: a horvát egyenlítés után Zalánki harmadszorra talált be. Ötven másodperccel a duda megszólalása előtt emberelőnybe került a magyar válogatott, amivel nem tudott élni, de

az utolsó horvát támadást emberhátrányban is kivédekezte,

így megnyerte a mérkőzést.

Korábban:
Ausztrália-Grúzia 20-6 (6-1, 4-1, 6-3, 4-1)

A BENU-kupa további programja:
szombat: (Hajós-uszoda, 50-es medence):
Horvátország-Ausztrália 19.00 (férfi mérkőzés)
Magyarország-Grúzia - 20.30 (férfi mérkőzés)

vasárnap:
Hajós-uszoda, 50-es medence:
Magyarország-Ausztrália - 10.00 (férfi mérkőzés)
Széchy-uszoda:
Horvátország-Grúzia - 10.00 (férfi mérkőzés)