Borzasztó rossz formában a magyar olimpiai bajnok

Pars Krisztián
Pars Krisztián eltiltása július elején járt le
Vágólapra másolva!
Pars Krisztián 71 méter alatti eredménnyel a kilencedik helyen végzett hétfőn kalapácsvetésben a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyen a papírformának megfelelően a világbajnok Pawel Fajdek nyerte a számot.
Vágólapra másolva!

Az olimpiai és kétszeres Európa-bajnok magyar klasszist egész évben sérülések hátráltatták, az amszterdami Eb-n nem is indult, így nem voltak különösebben vérmes reményei a székesfehérvári viadallal kapcsolatban.

A verseny aztán bizonyította, hogy a négyszeres Gyulai Memorial-győztes

Pars nagyon messze van még a közepes formától is.

Első kísérlete 70 méter alatt maradt, aztán másodikra 70,74, harmadikra pedig 70,32 métert ért el, így nem folytathatta a viadalt.

Pawel Fajdek nagy fölénnyel nyert Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

"Sajnos a derekam is beállt, pedig az edzések alapján 75-76 méter elérésére képesnek éreztem magam" - nyilatkozta Pars, hozzátéve, hogy az olimpiáig hátralévő négy hétben edzőjével azon lesznek, hogy Rióban legalább 78 métert elérjen.

Az elmúlt 13 év komoly nyomokat hagyott a testemben, és most nem tudok megfelelni az elvárásoknak."

Pars Krisztián reméli, Rióban jóval nagyobbat fog majd dobni Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Pars problémái már az év korábbi részében is azt jelentették, hogy a kétszeres vb-győztes lengyel Fajdek szinte komoly ellenfél nélkül lépett dobókörbe a versenyeken. Nem volt ez másként ezúttal sem: a lengyel hiába szenvedett az első négy sorozatban, 78,50 méterrel is fölényesen vezetett, ötödikre pedig 81,11 méterig repítette a szert, és óriási fölénnyel győzött.

A második a katari Asraf Amgad el-Szejfi lett 76,59 méterrel.

Eredmény:
férfi kalapácsvetés:
1. Pawel Fajdek (lengyel) 81,11 méter
2. Asraf Amgad el-Szejfi (katari) 76,59
3. Pavel Barejsa (fehérorosz) 74,17
...9. Pars Krisztián 70,74

Márton Anita 19,49 méteres új országos csúccsal a negyedik helyen végzett női súlylökésben a Gyulai Memorialon, amelyet kiélezett versenyben a kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adams nyert meg 20,19 méteres versenycsúccsal.

A mezőny már biztosítékot jelentett a magas színvonalú csatára, hiszen az idei fedettpályás világbajnoki és szabadtéri Európa-bajnoki ezüstérmes Márton mellett a kétszeres olimpiai bajnok, többszörös vb-első Adams, a világ- és idei Európa-bajnok német Christina Schwanitz és a 2016-os fedettpályás vb-győztes amerikai Michelle Carter is indult.

Arra azonban valószínűleg a szervezők sem számítottak, hogy még a negyedik helyhez is a régi versenyrekordnál (19,26 méter) jobb kell.

Az első körben Márton 18,87-tel kezdett, ami 15 centivel jobb volt, mint amivel másfél hete Eb-második lett, ám ezzel is csak a harmadik helyen állt, miután Adams és Schwanitz is 19 fölé jutott. Ez azonban csak bemelegítés volt, ugyanis a második körben Adams 20,14 métert lökött, ahogy német riválisa is, Márton pedig 19,40-et, amivel nyolc centire megközelítette a tavalyi vb-n elért országos rekordját.

A folytatásban Adams és Schwanitz folytatta különversenyét, minden dobásuk 20 méter körüli volt, javítani azonban nem tudtak, és az utolsó sorozat előtt a német jobb második kísérletével (20,13 m) vezetett.

Az új-zélandi sztárnak azonban volt válasza,

és utolsó lökőként "ledobta" az élről riválisát, egyben 20,19-re javította a nagydíj rekordját.

Márton eközben harmadikra 19,33-ig, negyedikre pedig 19,34-ig jutott, majd ötödikre dobta 19,49-es új csúcsát. Az utolsó előtti körben Carter közben 19,56 méterrel elé került, így a békéscsabai nehézatléta - aki utolsóra érvénytelent lökött - lecsúszott a dobogóról, ám mindez nem rontotta el az új csúcsa felett érzett örömét.

Márton Anita negyedik lett Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader

Az elmúlt években a világ legrangosabb versenyeinek sorába emelkedett székesfehérvári viadalon a sprinterek is parádéztak.

A női 100 métert a nigériai Blessing Okagbare 10.92 másodperces eredménnyel nyerte,

három századdal az elefántcsontparti Marie-Josee Ta Lou, valamint tízzel a váltóban olimpiai bajnok és világcsúcstartó amerikai Tianna Bartoletta előtt. Az idő a megengedettnél nagyobb hátszél (+2,6 méter/másodperc) miatt nem lett versenycsúcs.

9.89-es idő a férfiaknál

A férfiaknál a szél éppen megengedett, +1,9-es volt, a vágtázók pedig fantasztikus futást produkáltak: a dél-afrikai Akani Simbine 9.89 másodperces országos csúccsal nyert, megelőzve a verseny egyik legnagyobb sztárját, a jamaicai Asafa Powellt, aki 9.92-vel ért célba.