Társoldalunk:

Borzasztó rossz formában a magyar olimpiai bajnok

2016.07.18. 18:39

Pars Krisztián 71 méter alatti eredménnyel a kilencedik helyen végzett hétfőn kalapácsvetésben a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyen a papírformának megfelelően a világbajnok Pawel Fajdek nyerte a számot.

Az olimpiai és kétszeres Európa-bajnok magyar klasszist egész évben sérülések hátráltatták, az amszterdami Eb-n nem is indult, így nem voltak különösebben vérmes reményei a székesfehérvári viadallal kapcsolatban.

A verseny aztán bizonyította, hogy a négyszeres Gyulai Memorial-győztes Pars nagyon messze van még a közepes formától is. Első kísérlete 70 méter alatt maradt, aztán másodikra 70,74, harmadikra pedig 70,32 métert ért el, így nem folytathatta a viadalt.

Pawel Fajdek nagy fölénnyel nyertForrás: MTI/Bodnár Boglárka

"Sajnos a derekam is beállt, pedig az edzések alapján 75-76 méter elérésére képesnek éreztem magam" - nyilatkozta Pars, hozzátéve, hogy az olimpiáig hátralévő négy hétben edzőjével azon lesznek, hogy Rióban legalább 78 métert elérjen. Sajnos ez az eredmény borzasztó. Gyerekkoromban dobtam utoljára ekkorákat. Az elmúlt 13 év komoly nyomokat hagyott a testemben, és most nem tudok megfelelni az elvárásoknak."

Pars Krisztián reméli, Rióban jóval nagyobbat fog majd dobniForrás: MTI/Bodnár Boglárka

Pars problémái már az év korábbi részében is azt jelentették, hogy a kétszeres vb-győztes lengyel Fajdek szinte komoly ellenfél nélkül lépett dobókörbe a versenyeken. Nem volt ez másként ezúttal sem: a lengyel hiába szenvedett az első négy sorozatban, 78,50 méterrel is fölényesen vezetett, ötödikre pedig 81,11 méterig repítette a szert, és óriási fölénnyel győzött.

A második a katari Asraf Amgad el-Szejfi lett 76,59 méterrel.

Eredmény:
férfi kalapácsvetés:
1. Pawel Fajdek (lengyel) 81,11 méter
2. Asraf Amgad el-Szejfi (katari) 76,59
3. Pavel Barejsa (fehérorosz) 74,17
...9. Pars Krisztián 70,74

 Márton Anita 19,49 méteres új országos csúccsal a negyedik helyen végzett női súlylökésben a Gyulai Memorialon, amelyet kiélezett versenyben a kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adams nyert meg 20,19 méteres versenycsúccsal.

A mezőny már biztosítékot jelentett a magas színvonalú csatára, hiszen az idei fedettpályás világbajnoki és szabadtéri Európa-bajnoki ezüstérmes Márton mellett a kétszeres olimpiai bajnok, többszörös vb-első Adams, a világ- és idei Európa-bajnok német Christina Schwanitz és a 2016-os fedettpályás vb-győztes amerikai Michelle Carter is indult.

Arra azonban valószínűleg a szervezők sem számítottak, hogy még a negyedik helyhez is a régi versenyrekordnál (19,26 méter) jobb kell.

Az első körben Márton 18,87-tel kezdett, ami 15 centivel jobb volt, mint amivel másfél hete Eb-második lett, ám ezzel is csak a harmadik helyen állt, miután Adams és Schwanitz is 19 fölé jutott. Ez azonban csak bemelegítés volt, ugyanis a második körben Adams 20,14 métert lökött, ahogy német riválisa is, Márton pedig 19,40-et, amivel nyolc centire megközelítette a tavalyi vb-n elért országos rekordját.

A folytatásban Adams és Schwanitz folytatta különversenyét, minden dobásuk 20 méter körüli volt, javítani azonban nem tudtak, és az utolsó sorozat előtt a német jobb második kísérletével (20,13 m) vezetett. Az új-zélandi sztárnak azonban volt válasza, és utolsó lökőként "ledobta" az élről riválisát, egyben 20,19-re javította a nagydíj rekordját.

Márton eközben harmadikra 19,33-ig, negyedikre pedig 19,34-ig jutott, majd ötödikre dobta 19,49-es új csúcsát. Az utolsó előtti körben Carter közben 19,56 méterrel elé került, így a békéscsabai nehézatléta - aki utolsóra érvénytelent lökött - lecsúszott a dobogóról, ám mindez nem rontotta el az új csúcsa felett érzett örömét.

Márton Anita negyedik lettForrás: MTI/AP/Matthias Schrader

Az elmúlt években a világ legrangosabb versenyeinek sorába emelkedett székesfehérvári viadalon a sprinterek is parádéztak. A női 100 métert a nigériai Blessing Okagbare 10.92 másodperces eredménnyel nyerte, három századdal az elefántcsontparti Marie-Josee Ta Lou, valamint tízzel a váltóban olimpiai bajnok és világcsúcstartó amerikai Tianna Bartoletta előtt. Az idő a megengedettnél nagyobb hátszél (+2,6 méter/másodperc) miatt nem lett versenycsúcs.

9.89-es idő a férfiaknál

A férfiaknál a szél éppen megengedett, +1,9-es volt, a vágtázók pedig fantasztikus futást produkáltak: a dél-afrikai Akani Simbine 9.89 másodperces országos csúccsal nyert, megelőzve a verseny egyik legnagyobb sztárját, a jamaicai Asafa Powellt, aki 9.92-vel ért célba.