Az oroszok nem tervezik a riói olimpia bojkottálását

2016.07.20. 18:52

Oroszország nem szándékozik a riói olimpia bojkottjával tiltakozni az orosz doppingbotrány kezelésének módja ellen – nyilatkozta Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke.

Zsukov kiemelte, a politikának nincs helye a sportban, és bár Oroszország erősen ellenzi a sportolóira kiszabott büntetést, szerinte bármilyen, a játékok kihagyására vonatkozó döntés helytelen lenne.

Kategorikusan elutasítunk mindenfajta bojkottot, történjen az politikai vagy bármilyen más ok miatt – nyilatkozta Zsukov. – A bojkottok csak az olimpiai mozgalom összeomlásához vezetnének."

"Voltak kísérletek arra, hogy az ötkarikás játékokat politikai fegyverként használják, de úgy gondoltam, hogy ez már mind a távoli múlté" – utalt Zsukov a hidegháborús időszakra.

Alekszandr ZsukovForrás: Sputnik/Evgeny Biyatov

Az Orosz Olimpiai Bizottság szerdai bejelentése szerint 387 orosz sportoló szerepelne Rióban. Köztük van az a 68 atléta, aki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) által az orosz szövetségre (VFLA) kiszabott felfüggesztés miatt jelenlegi állás szerint nem vehetne részt az ötkarikás játékokon.

Súlyos vádak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott Lausanne-ban azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Erre reagálva a NOB bejelentette, hogy "megvizsgálja a jogi lehetőségeket" Oroszország kizárását illetően, amivel kétségessé vált, hogy az orosz sportolók részt vehetnek-e egyáltalán az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokon.

Még nincs döntés

A NOB az atlétikával összefüggésben hangsúlyozta, megvárja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) csütörtökre ígért döntését az IAAF által a VFLA-ra kiszabott felfüggesztés miatt indított keresetről. A NOB ezen kívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta vonatkozó szabályait is.
Az orosz atléták kollektív keresettel fordultak június 21-én a CAS-hoz, mert álláspontjuk szerint az IAAF túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette a VFLA tagságát, így ugyanis egyetlen orosz atléta sem indulhat nemzetközi versenyeken, így az olimpián sem.