Eldőlt, kizárták az orosz atlétákat az olimpiáról

2016.07.21. 11:47

A nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította 68 orosz atléta közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) július 10-én utasította el az orosz atléták fellebbezését. Az orosz sportági szövetség (VFLA) ennek ellenére kijelölte 68 fős olimpiai csapatát arra az esetre, ha a CAS felülbírálja az IAAF határozatát.

A távolugró Darja Klisinának egyébként az IAAF engedélyezte, hogy semlegesként részt vegyen a nemzetközi versenyeken, 67 társának eltiltása azonban érvényben marad.

A távolugró Klisina semlegesként ott lesz RióbanForrás: Sputnik/Maksim Bogodvid

A CAS csütörtöki döntése irányadó lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) számára, amely jövő keddig dönt az orosz sportolók teljes kizárásáról a riói olimpián. A NOB végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

A NOB hangsúlyozta, hogy megvárja a CAS határozatát, ezen kívül figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta vonatkozó szabályait is.

Az IAAF november 15-én függesztette fel a VFLA tagságát szisztematikus doppingolás miatt, majd június 17-én meghosszabbította a kitiltást. Ezért fordultak az orosz atléták és az ország ötkarikás szervezete a CAS-hoz.

A riói olimpiáról lemaradó atléták között komoly éremesélyesek is voltak, mint például a női rúdugrás világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva vagy a 110 méter gát világbajnoka, Szergej Subenkov.

Iszinbajeva igencsak hiányozni fog a mezőnybőlForrás: AFP/Jewel Samad

Az Oroszországon kívül készülő Klisinához hasonlóan semlegesként állhat rajthoz az IAAF július 1-jei döntése alapján a 800-as futó Julija Sztyepanova - ő nem volt a 68 fellebbező között -, akinek férje, Vitalij 2014-ben egy német televíziós csatornának nyilatkozott az országban folyó szervezett doppingolásról.

Első reakciójában Vitalij Mutko orosz sportminiszter megalázónak és példátlannak nevezte a CAS döntését: "Ez a példátlan ítélet megalázza az egész sporttársadalmat. Politikai döntés született, jogi megalapozottság nélkül. Nem hagyjuk ennyiben a dolgot."

A kétszeres olimpiai bajnok Iszinbajeva az atlétika temetéséről beszélt, míg az egyik parlamenti képviselő, Igor Lebegyev leszögezte, méltó választ kell adniuk erre a pofonra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője sajnálatát fejezte ki, és hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartják a kollektív felelősség elvét.

"Annyi bizonyos, hogy nem fontolgatunk bojkottot" - erősítette meg Alekszandr Zsukovnak, az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének a szerdai állásfoglalását.

Sebastian Coe IAAF-elnök megköszönte a CAS-nak, hogy támogatta az atlétikai világszervezet korábbi döntését. "Ez ugyanakkor nem a diadalmas nyilatkozatok napja. Nem azért vállaltam el a feladatot, hogy atlétákat gátoljak meg a versenyzésben. Mi befogadni és nem kizárni akarunk" - tette hozzá.