Olasz Annának három hete van, hogy felkészüljön az olimpiára

2016.07.25. 18:23

A nyílt vízi úszók 10 kilométeres számában hétfőn indulási jogot kapó Olasz Anna egyszerre boldog és bizonytalan. Csodával határos módon nem maradt le másodszor is a játékokról, viszont most elképszető kapkodás következik, hogy olimpiai formába hozza magát.

Olasz Anna hétfőn délután tudta meg, hogy a pozitív doppingmintája miatt kizárt orosz Anasztaszija Krapivina helyett ő indulhat a riói olimpia 10 kilométeres nyílt vízi versenyén. A 22 éves szegedi úszó 11. lett tavaly a kazanyi világbajnokságon, ahol az első tíz helyezett szerzett riói indulási jogot - a 10. éppen honfitársa, a szám londoni bajnoka, Risztov Éva lett. 

A nyílt vízi úszó országos bajnokság érmesei a Magyar Úszás Napján: Risztov Éva, Olasz Anna és Sziágyi Nikolett (b.-j.)Forrás: MTI/Kovács Anikó

A FINA és a NOB döntésének értelmében azonban Olasz is megkapta a versenyengedélyt, így nem csúszik le London után másodszor is az olimpiáról. 

"Olasz Anna annak köszönhetően, hogy a kazanyi világbajnokságon az első tíz között végzett, és ezzel kvótát szerzett orosz ellenfelét doppingvétség miatt kizárták. Ez után a magyar sportoló egy helyet előre lépve VB tizedik helyezettként – alanyi jogon – érdemelte ki a Riói indulás jogot" - szögezte le Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke.

„Nehezen, de sikerült lenyelnem a keserű pirulát, és őszintén szólva nagyon mérges voltam, ha azzal próbáltak vigasztalni, hogy „Anna, te olyan fiatal vagy, hogy még a tokiói olimpián is labdába rúghatsz" – nyilatkozta Olasz Anna a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

A csodák kútja

A nagy öröm mellett azonban ugyanilyen nagy a bizonytalanság is, hiszen a kazanyi 11. hely tudatában az úszó és a munkáját irányító edző sem úgy készült, hogy Olasz Annának idén augusztusban Rióban kell versenyeznie.

"Nnem tudok megfeledkezni arról, hogy idén egyáltalán nem az olimpiáról szólt a felkészülésem és a versenyprogramom. Most elképesztő kapkodás következik. Nnagy kérdés a számomra, és az edzőm, Gellért Gábor számára is, hogy vajon mire jutunk a háromhetes erőltetett menettel. Történtek már csodák a sportban, de én inkább bízom az elvégzett munkában és a tervszerűségben. Ma összecsomagolunk, holnap sietve elutazunk a bulgáriai magaslati edzőtáborba, abban reménykedve, hogy Belmekben, úgy, mint a mesében, rátalálunk a csodák kútjára.

Jobb adásban lenni

Habár Olasz Anna soha nem tett le arról, hogy egy szerencsés fordulatnak köszönhetően mégis ott lehet Rióban, ennek a legjobb esetben is csak tíz százalék esélyt adott. 

Olasz Anna adásba kerülForrás: MTI/Kovács Anikó

„Még akkor se kattant be,. hogy valami elképesztő dolog történhet velem, amikor megtudtam, hogy a korábban levett mintákat újra megvizsgálják. Az igazat megvallva, jobban örültem volna, ha már a kazanyi világbajnokságon elérem a célomat, most viszont köszönettel tartozok a FINA illetékeseinek, hogy új esélyt adtak nekem. Mindent el fogok követni annak érdekében, hogy helyt tudjak állni, annak pedig kifejezetten örülök, hogy nem a tévét fogom nézni augusztus 15-én, a nyílt vízi versenyek napján, hanem én is adásba kerülök" - mondta Olasz Anna.