Társoldalunk:

Rárepülnek a doppingellenőrök az orosz kézisekre

2016.07.26. 08:50

Azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a július 24-i, lausanne-i ülésén úgy döntött, nem tiltja ki az összes orosz sportolót az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiáról, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség jelezte, még a játékok előtt minden orosz kézilabdázót ellenőriz.

Oroszország csak a női válogatottjával harcolta ki a szereplést a riói olimpia kézilabdatornáján, Jevgenyij Trefilov szövetségi kapitány azonban már egy hete csúnyán kifakadt az orosz doppingbotrány miatt.

A szakember egyrészt tagadta, hogy állami doppingolás zajlott volna, másrészt dühösen nyilatkozott Grigorij Rodcsenkovról, a moszkvai doppinglaboratórium korábbi igazgatójáról, aki azt állította, kilenc orosz kézilabdázóról is kiderült, hogy tiltott szerekkel élt.

Jevgenyij Trefilov, az orosz női kézilabda-válogatott kapitányaForrás: AFP/Javier Soriano

„Nagyon vicces ilyet hallani, hiszen a sportágban egyáltalán nincsen jelen a dopping. Rodcsenkov egy idióta, aki az Egyesült Államokban ücsörög és fröcsög. Álljon elő a nevekkel!" – nyilatkozta.

Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, nem minden orosz sportolót tilt el az olimpiától, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) jelezte, hogy még a játékok megkezdése előtt az összes, Rióra delegált orosz kézilabdázót ellenőriz, és a mintákat a WADA egyik akkreditált laboratóriumában elemezteti.

A riói kézilabdatorna helyszíne, a Future ArenaForrás: Hegedüs Márk

Amennyiben a válogatott mégsem indulhatna az olimpián, úgy Lengyelország lehetne a beugró, írta a Tv2.dk portál.

A riói női kézilabdatorna csoportbeosztása:
A csoport: Norvégia, Románia, Montenegró, Brazília, Spanyolország, Angola
B csoport: Hollandia, Oroszország, Svédország, Franciaország, Argentína, Dél-Korea