Társoldalunk:

Nem okoz gondot az olimpián a Zika-vírus

2016.07.26. 16:32

A közvélemény által gondoltnál jóval kisebb a Zika-vírus jelentette kockázat Brazíliában a Yale megbízott kutatócsoportjának számításai szerint. Az amerikaiak még saját becslésüket is túl óvatosnak tartják. 

A Yale Közegészségügyi Intézményének kutatásai napokkal azután kerültek nyilvánosságra, hogy Spanyolországban megszületett az első olyan kóros kisfejűséggel született gyermek, akinek az édesanyjánál kimutatták a Zika-vírus jelenlétét.

Egy belgyógyászati szakoldalon megjelentetett vizsgálat eredményeként a Yale kutatói arra jutottak, hogy a vírus minimális kockázatot jelent az olimpiára utazók számára: a várható 500 ezer Rióba érkezőből maximum 37 ember térne haza fertőzötten.

Pesszimisták voltak a becslések

„Kijelenthetjük, hogy a Zika-vírust illető félelmek erősen túlzónak bizonyultak. Ezt bizonyítják az előzetes adatok, és a brazil kutatók által levett minták is" – mondta Albert Ko professzor, a mikrobiológiai és járványtani tanszék vezetője.

Túlzott óvatosság?Forrás: AFP/Christophe Simon

„Ha őszinte akarok lenni, még a mi jóslatunk is alaposan felülbecsüli a valós kockázatot" – tette hozzá a kutatást dokumentáló Joseph Lewnard.

Egy másik orvos szerint a Brazíliában élő embereknek sokkal nagyobb esélyük van a Zika-vírust terjesztő szúnyogcsípésre, mint az olimpiára látogatóknak, akik jobbára a városban maradnak, és légkondicionált helyiségekben mozognak.

Nem árt azért a Szuku

„A vírussal egyébként is minimális az esély a találkozásra, de ezt tovább lehet csökkenteni azzal, ha valaki megelőző lépéseket tesz, és mondjuk jó minőségű rovarűző készítményeket használ" – tette hozzá Mike Turner professzor.

A kutatásban résztvevő professzorok hangsúlyozták, hogy míg az olimpiára utazók biztonságban vannak, Latin-Amerika bizonyos részein nagyon is problémát okoz a vírus terjedése, és ez ellen nemzetközi összefogást sürgettek.