A szálkás Cseh László már riói rendszerben alszik

2016.07.27. 17:16

Már a riói rendszerben kel és fekszik Cseh László, aki a 100 és a 200 méter világranglistáját is vezeti pillangón. Edzője már azt is tudja, ki lesz a legnagyobb ellenfél a két számban, Cseh pedig sokkal nyugodtabban készül negyedik olimpiájára. 

Naponta kétszer ébred és kétszer fekszik le az olimpiai felkészülés hajrájában Cseh László és Plagányi Zsolt, a mestere, mert csak így tudnak ráhangolódni a riói úszóversenyek nem európaiakra tervezett menetrendjére.

A döntők magyar idő szerint hajnali 3 órakor kezdődnek majd, ezért úgy szervezik a napjukat, hogy az első edzés déli egy, a második pedig este 10 órakor kezdődik, amit viszont csak úgy lehet kipihenni, hogy mindkét gyakorlatozás után igyekeznek sokat aludni. Amennyit csak tudnak. Ez Cseh Lászlónak megy nehezebben, aki mégis azt mondja: a szombati elutazásig már fél lábon állva is kibírná.

Cseh László a 200 méteres pillangóúszás döntőjébenForrás: MTI/Kovács Anikó

„Újoncként egészen más érzések töltöttek el az athéni nyári játékok előtt, mint most, amikor már csak napok választanak el a negyedik olimpiámtól - kezdte Cseh az BP2017 Média kérdésére válaszolva. - Tizennyolc évesen sokat izgultam, de a lámpaláz nem költözött belém és nem is zsibbasztott el. Sokkal nagyobb volt a tét Pekingben, amikor titkon már azt reméltem, hogy egy számban talán sikerül elkapnom Phelps-t. Aztán kiderült, hogy három Európa-csúcs megdöntése is kevés ehhez."

"London visszalépést jelentett, most viszont csak megerősíteni tudom azt, amit már a tavalyi kazanyi világbajnokság után kimondtam: képesnek tartom magamat az első olimpiai győzelmem megszerzésére" - mondta Cseh, aki elsősorban 200 pillangón számít aranyesélyesnek Rióban.

A világ legjobbja két számban is

Cseh László 2002 óta a felnőtt világversenyek résztvevője, az viszont most először motiválhatja, hogy a 100 és a 200 pillangón is világranglista éllovasként készülhet az olimpiára. A vegyest azonban leépítette, Plagányi Zsolt edző szerint elsősorban azért, mert az időrend - ami már Londonban is gondot okozott - nem kedvez azoknak, akik pillangón és vegyesen is indulnak.

Cseh László és Plagányi ZsoltForrás: MTI/Illyés Tibor

A 200-as világranglistán Cseh László messze a legjobb pillangózó az 1:52.91 percével, ami jobb idő annál, amivel Kazanyban világbajnokságot tudott nyerni. Két japán következik mögötte, negyedikként a dél-afrikai Chad le Clos, ötödikként a hazai kihívó Kenderesi Tamás, és csak hatodikként Phelps.

„Várhatóan Le Clos legyőzése okozhatja a legnagyobb gondot, de a japánok is megtáltosodhatnak. Ennél is szorosabb lesz a 100-as döntő, ahol jelenleg is parányi a különbség Laci és Phelps között, és akkor ott vannak még azok, akik jó napot kifogva boríthatják a papírformát." – mondja Plagányi.