Társoldalunk:

Usain Bolt történelmi tettre készül Rióban

2016.07.28. 10:33

Helyi idő szerint szerdán éjszaka megérkezett Rio de Janeiróba a jövő pénteken kezdődő olimpia egyik legnagyobb sztárja, Usain Bolt, aki olimpiatörténeti rekordra készül Rióban. 

A hatszoros ötkarikás bajnok sprinter Brazíliában történelmi tettre készül, a célja ugyanis, hogy a pekingi és a londoni játékokhoz hasonlóan most is megnyerje a 100 és a 200 métert, illetve a 4x100-as váltót is aranyéremhez segítse.

A 30. születésnapját a játékok zárónapján ünneplő sprinter felkészülése nem volt zökkenőmentes, sérülés miatt nem indult el az egy hónapja rendezett jamaicai válogatón, ami egyébként feltétele lett volna az olimpiai szereplésnek. Hazája szövetsége különleges mentességet adott neki, a kikötés annyi volt, hogy a múlt heti londoni Gyémánt Liga-viadalon rajthoz kell állnia, és ott megfelelő eredményt kell elérnie a csapatba kerüléshez. Bolt Londonban aztán bizonyította, hogy a müncheni kezelések után felépült, és biztató formában van, a 200 métert könnyedén, 19.89 másodperces eredménnyel nyerte meg.

Usain Bolt tripla-duplára hajt RióbanForrás: AFP/Olivier Morin

Az atlétika elmúlt tíz évének legnagyobb alakja Rióban csatlakozik az 59 fős jamaicai atléta-válogatotthoz, mely már a helyszínen edzőtáborozik. A nyári játékok atlétikai versenyei augusztus 12-én kezdődnek. A férfi 100 méteres síkfutás selejtezőit és előfutamait augusztus 13-án, az elődöntőt és döntőt augusztus 14-én rendezik, míg a hosszabb táv küzdelmeire 16-án, 17-én és 18-án kerül sor.