Társoldalunk:

Borkai szerint furcsa történet a doppingoló kajakos sztorija

2016.07.29. 10:26

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a Class FM reggeli műsorában beszélt a jövő pénteken kezdődő riói olimpiáról és annak nehézségeiről, valamint Dombvári Bence doppingügyéről is.

Noha a szervezők bejelentették, hogy elkészült az olimpiai falu, azért az elmúlt napokban komoly hiányosságokról számoltak be például a beköltöző osztrákok. Borkai elmondta, hogy a szervezők valóban mindent megtettek, hogy pótolják a hiányosságokat, bármit jeleztek nekik, azonnal ott voltak, és megoldották a problémát. 

Itt fognak lakni a sportolók RióbanForrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Ami a biztonságot illeti, Borkai úgy fogalmazott, hogy aki az olimpiai faluban van elzárva, az biztonságban van. Viszont ha valaki kimegy a városba, ott bármi előfordulhat vele. A szervezők rengeteg katonát és rendőrt vezényelnek a helyszínre, és nagyon komoly ellenőrzések árán lehet csak bejutni Rióba.”

Borkai bízik benne, hogy minden rendben lesz RióbanForrás: MTI/Illyés Tibor

A szennyezett vízről és a vírusokról így nyilatkozott: „A zikavírus szerintem kicsit túl lett lihegve. A kollégáim, akik kint vannak, nem is láttak még szúnyogokat, ugyanis Rióban most tél van. Rengeteg tesztverseny volt egyébként Rióban, a sportolók megtapasztalták, hogy mire kell figyelni. Például viszünk ki magunkkal palackozott vizet, és bár mindenre nem tudunk odafigyelni, de remélem, hogy nem lesz semmi probléma.”

Borkai Zsolt szomorú, hogy csapatsportokban csak a két vízilabda-válogatott jutott ki Rióba. „Londonban mindig vártuk például a következő kézimeccset, azért az más, amikor minél több csapatunk kint van az olimpián. Azért a kézisek kijuthattak volna.”

Furcsa sztori, de muszáj eltiltani

Bár nem nevezte nevén, de a sztanozolollal megbukott kajakos, Dombvári Bence ügyéről is beszélt. „Nagyon kis mennyiségben találtak a szervezetében egy olyan szert, amit a nyolcvanas években használtak. Furcsa történet az övé, de ezt a nyomozók dolga kideríteni, nekünk nem szabad mérlegelnünk, megbukott, így nem indulhat Rióban.”

Dombvári hiányával több érmet is bukhatunkForrás: MTI/Kovács Tamás

Borkai arra utalt, hogy Dombvári szerint valaki belecsempészte a doppingszert a kulacsába vagy az ételébe, azóta az Origo kiderítette, hogy egy másik kajakos feljelentést tett a rendőrségen, mert szerinte valaki hozzányúlt az ő táplálékkiegészítőjéhez is.

Az olimpia a jövő pénteki megnyitóval kezdődik Rio de Janeiróban. Hosszú Katinka pénteken már a helyszínen edzett.