Menekültként majdnem a tengerbe fulladt, olimpián fog úszni

Syrian swimmer Ysra Mardini aims for Olympic Games migration SPORT Yusra SQUARE FORMAT
HANDOUT - A handout picture made available on 18 March 2016, provided by the 'Wasserfreunde Spandau e.V., shows Syrian swimmer Ysra Mardini during a training session in Berlin, Germany, 02 March 2016. Ysra was a swimming champion in Syria and wants to compete in the Olympic Games in Rio for the IOC refugee team. (ATTENTION: Editorial use only in connection to the current reporting. MANDATORY CREDIT: 'Photo: Mirko Seifert/dpa')
Vágólapra másolva!
Yusra Mardini a szíriai polgárháború elől menekült el. A 18 éves úszónő 25 nap alatt, Magyarországon keresztül jutott el Berlinbe. Majdnem a tengerbe fulladt, most a riói olimpiára készül.
Vágólapra másolva!

Yusra Mardini tipikus tinédzseréletet élt: iskolába járt, nyomogatta az okostelefonját, a barátaival nevetgélt, és közben sportolt. Versenyszerűen úszott, nagy jövőt jósoltak neki Szíriában, de aztán jött a polgárháború. Évekig próbálták átvészelni.

Életük nem volt, csak túléltek.

Amikor a damaszkuszi uszodának, ahova edzeni járt, egy bombatámadás beszakította a tetejét, úgy döntött, elhagyja az országot a nővérével, az ugyancsak úszó Sarah-val és több más honfitársával együtt.

Kétségbeesetten menekült el Szíriából Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Robert Schlesinger

A háború kirobbanása után több mint négy évvel, 2015. augusztus 12-én elindult Damaszkuszból, négy napot töltött étel és ital nélkül, és az embercsempészekre bízta az életét. Egyiküket felfogadta, hogy vigyék át őt és nővérét a Földközi-tengeren keresztül Görögországba. Jelentős összeget kellett érte fizetni, de így is csak egy egészen kicsi, hatfős csónakkal vágtak neki az útnak úgy, hogy húsz másik menekült is a hajón volt.

Hatalmas hullámok dobálták a csónakot, a sós tengervíz csípte a szemüket. Egész addigi életükben azt gondolták, hogy az úszásnak szentelik majd az életüket, ezúttal az úszás mentette meg őket. Fél órával Leszbosz szigetének elérése előtt ugyanis leállt a motor, víz kezdett szivárogni a csónakba.

Kitört a pánik.

A nővére beugrott a hideg vízbe, Yusrától azt kérte, hogy maradjon a hajóban, de ő is utánaugrott. "Nem volt sok választásom. Úgy voltam vele, hogy lehet, hogy belehalok, de már Szíriában is halott voltam.

Persze ekkora hullámokon mi sem úsztunk korábban. Egy nővel beugrottunk tehát a vízbe, magunkra tekertük a csónakkötelet, és három és fél órán keresztül fél kézzel melltempóban úszva kihúztuk a partra a többieket" – mesélte Yusra Mardini a BBC-nek.

Yusra a nővérével Forrás: Facebook


Az utolsó fél órát már nem bírta a vízben tölteni, annyira fázott. Visszamászott a csónakba, majd amikor partra értek, leborult a földre, és imádkozni kezdett.

Ezzel nem volt vége a megpróbáltatásoknak. A csoport tagjai farkaséhesen bementek az első görög étterembe, de a helyiek azt gondolták, lopni akarnak, pedig a vízálló tasakba tett értékeik, így a telefonjuk, az útlevelük és a pénzük is túlélte az utazást.

Szíriából indult, Berlinen keresztül Rióba jutott Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mirko Seifert

"Mondtuk, hogy van pénzünk, erre megengedték, hogy igyunk vizet. Egy helyi lány aztán adott cipőt és nadrágot is. Sokan azt gondolják, hogy a menekülteknek nincs otthonuk, és mind nagyon szegények.

Persze hogy van, ugyanúgy vannak értékeink, mint az európai embereknek. Nem a sivatagban éltünk Szíriában."

Az úszás mentette meg az életét Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mirko Seifert

Németország volt az úti cél. Görögországon, Macedónián, Szerbián, Magyarországon és Ausztrián keresztül jutottak el Münchenbe, majd Berlinbe – gyalog, vonattal és busszal, összesen 25 nap alatt. Berlinbe érkezve egy menekülttáborban szállásolták el őket,

Yusra Mardininek pedig az volt az első kérdése, hogy van-e a közelben uszoda.

Az egyiptomi tolmács megmutatta a testvéreknek a város legrégebbi úszóklubját, a Spandau 04-t. Megnézték a technikájukat, látták, hogy valóban tudnak úszni, így befogadták őket, különösen Yusra tetszett nekik. Új edzője, Sven Spannerkrebs már azt tervezte, hogy felépíti őt a 2020-as tokiói olimpiára, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, a menekültek is indíthatnak egy csapatot a riói olimpián, Yusra Mardini pedig bekerült a 43 fős csapatba.

Új edzőjével Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mirko Seifert

Most iskolába jár, naponta kétszer úszik, és azt mondja, megtalálta a helyét. "Hálás vagyok, hogy befogadtak, és hogy az olimpiára készülhetek. Az úszás mentette meg az életemet. A vízben egy teljesen más életet él az ember. Amikor beugrom, elfelejtek mindent, ami velem történt. A vízben nincs polgárháború, a vízben béke van, megszűnnek a problémák."

Yusra Mardini 100 gyorson és 100 pillangón indul Rióban.