Világklasszis úszó bukott meg a doppingvizsgálaton

2016.07.30. 18:04

Megbukott egy júniusi doppingvizsgálaton Nyikita Lobincev olimpiai és világbajnoki ezüstérmes orosz úszó, aki eleve nem indulhat a jövő pénteken kezdődő riói ötkarikás játékokon.

A SwimVortex című szaklap szombati beszámolója szerint a pozitív mintát meldoniummal, vagyis azzal a szerrel szolgáltatta, amely idén január elsejétől szerepel a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján.

Lobincev az Egyesült Államokban edzett az utóbbi években, és bevallása szerint hét éve élt a január előtt doppingszernek még nem minősülő meldoniummal.

Ám nem emiatt nem indulhat a riói olimpián, hanem azért kényszerül távol maradni – más orosz úszókkal, például Vlagyimir Morozovval és Darija Usztyinovával egyetemben –, mert az ő neve is szerepel a WADA bő egy hete nyilvánosságra hozott jelentésében, amely a 2014-es szocsi téli olimpiáról lefolytatott vizsgálat nyomán államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot.

Nyikita LobincevForrás: AFP/Claus Fisker

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) múlt vasárnap úgy határozott, hogy nem tiltja ki az összes orosz sportolót az ötkarikás játékokról, de a döntés nem jelenti azt, hogy minden orosz biztosan rajthoz állhat Rióban, ehhez mindenkinek egyéni engedélyre van szüksége sportága nemzetközi szövetségétől.

A vizes sportokat tömörítő FINA hétfői közleménye szerint a szövetség elnöksége úgy döntött, hogy a WADA-jelentésben nevesített orosz úszókat nem engedi indulni Rióban.