Újabb világsztárok mondták le az olimpiát

2016.07.30. 21:54

Az egészségi kockázatra hivatkozva visszalépett a riói olimpián való indulástól a tenisztorna férfi páros számának címvédője, az amerikai Bryan testvérpár. Bob és Mike Bryan szombaton közölte erre vonatkozó döntését. Azt mondták, családjuk egészsége a legfontosabb számukra.

Korábban a sportág több éljátékosa - például a román Simona Halep vagy a kanadai Milos Raonic - is visszalépett, távolmaradását a Zika-vírus jelentette veszélyekkel indokolva.

A szúnyogok által terjesztett Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a Zika-lázas megbetegedések száma.

Mike Bryan és Bob BryanForrás: AFP/Paul Crock

Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A Zika-vírus kisfejűséget (mikrokefáliát) és más agyi rendellenességeket okoz a várandósság idején megfertőződött nők magzatjainál.

A londoni bajnok Bob és Mike Bryan összesen 112 tornát nyert meg közösen, ezek közül 16 Grand Slam-verseny volt.