Társoldalunk:

Újabb rés a pajzson: kirúgták az olimpia egyik biztonsági cégét

2016.07.31. 10:35

Az Artel nevű cég az előírt létszám töredékét tudta csak felsorakoztatni, és mára az is kiderült, hogy inkompetens és felelőtlen a társaság. Az eset kísértetiesen hasonlít a Londonban történtekre.

A riói olimpia biztonságának garantálása már eddig is számos kérdést vetett föl, most pedig egy újabb probléma derült ki. A brazil igazságügyi minisztérium szerződést bontott az Artel nevű magán biztonsági céggel éppen egy hónappal azután, hogy aláírtak velük egy 5,3 millió dolláros (mintegy 1,5 milliárd Ft) szerződést – írja az amerikai Wall Street Journal

85 ezer fős lesz az olimpia biztonságáért felelős "hadtest"Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

A minisztérium azért döntött így, mert öt nappal a játékok rajtja előtt az Artel a szerződésben vállalt 3400 fős biztonsági létszám helyett csupán 500 munkatársat tudott felsorakoztatni. Az Artel embereinek lett volna a dolguk, hogy a versenyek helyszínére érkező szurkolókat ellenőrizzék a beléptetés előtt.

  Az Artel meg fogja kapni a büntetését az inkompetenciája és felelőtlensége miatt

– áll a minisztérium által kiadott közleményben.

A 3400 biztonsági ember pótlása így a brazil államra hárul, akik az ország más részeiből is mozgósítják az elérhető humán erőforrást – az aktív állomány mellett számítanak a már leszerelt korábbi rendőrökre, katonákra is. Akiknek még át kellene esniük egy gyors kiképzésen, illetve még szállást is kellene számukra biztosítani Rióban.

Nem riói baki

A magán biztonsági cégekkel adódó probléma nem Rióban merül fel először. Négy évvel ezelőtt Londonban a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű cégét, a G4S-t hasonló okok miatt (nem tudtak megfelelő létszámú képzett személyzetet biztosítani) rúgták ki – igaz, akkor egy hónappal és öt nappal a megnyitó előtt. Helyüket a brit fegyveres erők vették át, és gond nélkül megoldották a feladatot. Most a brazilok is ebben bíznak.