Kizárhatják az oroszokat a paralimpiáról

2016.08.01. 14:41

A héten döntenek az oroszok esetleges kizárásáról a paralimpiáról. A parasportolóik sem tiszták.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) ezen a héten dönt arról, hogy kizárja-e az orosz sportolókat a szeptemberi, riói paralimpiáról Az IPC már értesítette a szövetségeket, hogy kizárás esetén 21 napos fellebbezési határidő áll az oroszok rendelkezésére.

Az elhíresült McLaren-jelentésben, melyben a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot, 35 olyan pozitív doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette.

Fotó: MTI/Balaton József


A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A NOB végrehajtó testülete azonban máshogy döntött, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

Ezt az engedélyt több mint 250-en kapták meg, a következő lépésben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is ellenőrzi a nevezéseket, majd péntekig egy háromfős NOB-bizottság mondja ki a végső szót az érintettek olimpiai indulásáról.

A paralimpia az olimpia után két és fél héttel, szeptember 7-én kezdődik Rio de Janeiróban.