"Nem dől össze a világ, ha Katinka nem nyer Rióban"

Hosszú Katinka;  Bakos Barbara; anya családtag édesanya köszönet Közéleti személyiség foglalkozása nagykövet sportoló SZEMÉLY úszó
Hosszú Katinka és édesanyja, Bakos Barbara
Vágólapra másolva!
A riói olimpia egyik legnagyobb sztárja lehet a több számban, ezek közül 200 és 400 méter vegyesen egyértelműen aranyesélyes úszó, Hosszú Katinka. A bajai úszó az elvégzett munka mellett leginkább a családjában bízhat, akik mindenben segítik, akár úgy is, hogy nem beszélnek vele úszásról, és most először ott lesznek vele az uszodában is.
Vágólapra másolva!

A korábbi válogatott kosárlabdázó édesapa, Hosszú István révén sportcsaládból származó Katinkát – ahogy a két bátyját is – nagyapja tanította meg úszni, de nem mutatták neki az utat, hogy melyik sportot válassza – elég gyorsan kiderült, hogy nemcsak szereti a vizet, de még tehetséges is.

„Ha bármilyen más sportágban lett volna tehetséges, vagy máshoz lett volna kedve, abban is ugyanúgy támogattuk volna” – nyugtat meg mindenkit a matematikatanárnő, Bakos Barbara, aki lányával együtt a Procter & Gamble „Köszi, Anyu” nevet viselő kampányának magyarországi képviselője, és ebben a minőségében válaszolt az Origo e-mailben feltett kérdéseire.

Hosszú Katinka és édesanyja, Bakos Barbara Forrás: MTI/Illyés Tibor

Katinka akkor is önállóan döntött, amikor úgy határozott, hogy amerikai egyetemre fog járni. Bajáról egyetlen útmutatást kapott, ami úgy szólt, hogy „legyen benne elég kitartás, hogy végig tudja csinálni, és ne szaladjon haza”.

Jó férj

Az amerikai létben sok segítséget kapott az egyetemen megismert Shane Tusuptól, aki azóta már férje és edzője egy személyben. A Hosszú család 2011-ben, Amerikában találkozott először a leendő vővel, akit kezdettől fogva nagyon szimpatikusnak találtak.

Most azonban mindenki az augusztus 5-én kezdődő riói olimpiára fókuszál. Katinka indulása előtt csak arra ügyelt a család, hogy minél jobban segítsék őt a felkészülésben, ha kellett, akkor azzal, hogy a családi együttléteken nem a versenyekről, az edzésekről faggatták.

Shane Tusup és Hosszú Katinka nagyszerű párost alkotnak Forrás: MTI/Kovács Anikó

„A szakmai részt Shane-nel tökéletesen felépítették, nekünk csak annyi dolgunk van, hogy mindig éreztessük vele, hogy lélekben az egész család mellette van” – mondja.

Jóban, rosszban

Ahogy a balszerencsésen sikerült londoni olimpia után is tették, ahol Katinka negyedik lett 400 vegyesen. Bakos Barbara maga is meglepődve veszi tudomásul, hogy az azóta eltelt négy évben lánya

az ország legnépszerűbb és egyik legsikeresebb

sportolója lett. „Pedig Londonban én magam is óriási kudarcként éltem meg azt a negyedik helyet. Ha legalább a bronzérem összejött volna. Mert ott én is úgy éreztem, hogy hatalmas szakadék van a negyedik hely és az éremszerzés között.”

Katinka akkor még azt sem zárta ki, hogy visszamegy az egyetemre, és ledoktorál, amit az édesanya kudarcként és csalódásként élt meg.

De végül Shane-nek lett igaza, aki azt mondta, hogy egyáltalán nincs olyan nagy távolság a negyedik hely és az érmek között, csak még egy kicsit többet, illetve máshogy kell dolgozni. És neki lett igaza.”

Irány Rió!

A szűkebb család (Katinka szülei és két testvére, valamint Shane Tusup szülei) ott lesz Rióban, és a versenyek alatt próbálnak még több erőt adni a lányuknak. „Minden, a szurkoláshoz nélkülözhetetlen holmival felszerelkezve indulunk Rióba.

Találkozni azonban csak a versenyek végeztével fognak, amikor még együtt eltöltenek néhány napot a brazil városban.

Tudják, mennyire fontos Katinkának a riói győzelem, de nem akarják mindenáron belehajszolni. „Ez az egy érem hiányzik még a gyűjteményéből, persze, hogy szeretnénk, ha teljes lenne a kollekció,

Már így is egy csodálatos pályafutás van mögötte.”

Szerinte Katinka sikereinek nemcsak a rengeteg munka a titka, és az, hogy „kivételes teherbírású”, hanem az is, hogy „fejben is sikerült annyit fejlődnie, hogy pszichésen is nagyon jól viseli a legkülönbözőbb versenyszituációkat is”.

Hosszú Katinka édesanyja, miután lánya nevében átvette az év női sportolójának járó díjat Forrás: MTI/Kovács Tamás

Rióval kapcsolatban is nap mint nap szó esik a biztonsági helyzetről, ami nem kerülhető meg, különösen egy olyan sportoló esetében, aki évente körbeutazza a világot. „Manapság, amikor alig találni egy biztonságos szegletet a világban, persze, hogy aggódunk a lányunkért, de nem szeretnénk a mi aggódásunkkal megnehezíteni Katinkáék helyzetét.”

Az egyik biztonságos szeglet a bajai szülői ház, ahol mindig a kedvenc menüjével várják, amikor hazatér. „Az edzések és a versenyek alatt szigorúbban kell étkeznie, de ha itthon van, akkor a kedvenc menüje várja, azaz húsleves, pulykasült gombaszósszal és salátával” – nyerünk bepillantást a konyhába, ahol halászlé is készül, de az már az édesapa specialitása.