Kirívó csalások is lehetnek a riói boksztornán

boksz, ökölvívás
boksz, ökölvívás
Vágólapra másolva!
A brit Guardiannek név nélkül nyilatkozó, állítólag magas rangú sportvezetők szerint az amatőr ökölvívásban olyan méretű a korrupció, hogy a pontozók és a ringbírók már a mérkőzések előtt eldöntik, kinek kell nyernie.
Vágólapra másolva!

Négy évvel ezelőtt a BBC azt írta, egy azeri személy kilencmillió dollárt adott a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség félprofi bajnokságára azért, hogy cserébe két olimpiai aranyérmet nyerjenek az azeriek a londoni olimpián.

Az előrejelzés nem vált be, hiszen az ázsiai ország bokszolói csupán két bronzig jutottak Teymur Mammadov és Magomedrasul Medzhidov jóvoltából, azonban a Guardian a riói játékok rajtja előtt néhány nappal ismét korrupcióról írt.

Forrás: AFP

A brit lapnak név nélkül nyilatkozó tisztviselők összeesküvésre gyanakszanak, szerintük a sportági vezetők arra használják a hatalmukat, hogy manipulálják a sorsolást és a bírói rendszert, így biztosítva egyes bokszolók győzelmét. A pontozók és a ringbírók állítólag összeülnek a nagyobb versenyek előtt, és előre eldöntik a mérkőzés végkimenetelét.

A megtorlástól való félelem miatt névtelenséget késő a magas rangú sportvezetők szerint azonban az állítólagos korrupció már széles körben elterjedt, és sokkal kifinomultabbá vált. Most már állítólag a korrumpált vezetők kézjelekkel vagy fejmozdulatokkal manipulálják a pontozókat minden menet végén, így instruálva, hogy kit hozzanak ki győztesnek.

„Néhány menet annyira kirívó csalás, hogy már teljesen nyilvánvaló. Ezt már nem veszi be a gyomrom" – nyilatkozta egyikük.

A lap azt írta, szinte minden olimpián akadtak vitás esetek, a legismertebb ügy talán az 1988-as szöuli játékokon fordult elő, ahol egy koreai kedvenc, Park Si-hun legyőzte a későbbi profi bokszvilágbajnok Roy Jones Jr-t.

A Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) szóvivője cáfolta az állításokat, elmondása szerint a szervezet fő feladata, hogy biztosítsa a tisztességes és átlátható versenyt.

„Eddig 300 bíró érte el a legmagasabb minősítést, őket rendszeresen használjuk az elit versenyeken. A tanúsítási rendszer biztosítja, hogy minden bíró a legmagasabb szinten megfelelően teljesítsen" – áll az AIBA közleményében.