Doppingügy miatt változik kajakosaink riói névsora

Szolnok, 2016. július 28.
Az riói olimpiára készülő magyar kajak-kenusok az Alcsi Holt-Tiszán Szolnokon 2016. július 28-án.
MTI Fotó: Bugány János
Az riói olimpiára készülő magyar kajak-kenusok az Alcsi Holt-Tiszán Szolnokon MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége hétfői ülésén a Magyar Antidopping Csoporttól kapott információk ismeretében, a szakmai vezetés előterjesztése alapján úgy döntött, hogy megváltoztatja a riói olimpiára utazó férfi kajakversenyzők névsorát – olvasható a kajak-kenu szövetség hétfő késő esti hírlevelében.
Vágólapra másolva!

A kapott jelzés szerint két válogatott versenyző produkált fejenként három-három atipikus mintát, ami nem minősül doppingvétségnek, ennek ellenére a MACS-tól írásban kapott – és a Tiszeker Ágnes MACS-vezető által szóban is megerősített – információk egyértelműsítik, hogy tiltott szer van a szervezetükben. A Horváth Bence, Szomolányi Máté kettősről lehet szó.

Az riói olimpiára készülő magyar kajak-kenusok az Alcsi-Holt-Tiszán, Szolnokon – az utolsó pillanatban változott a csapat Forrás: MTI/Bugány János

Az egyik sportoló mintája annyira alátámasztotta a tiltott szer használatának gyanúját, hogy a mintát a vizsgáló laboratórium továbbküldte a WADA referencialaboratóriumába, Londonba.

A másik kajakos mintája is egyértelműen atipikus eredményt mutat, a vizsgálatot végző laboratórium ezért az ő esetében további mintavételeket és vizsgálatokat javasolt. A versenyzők ellen a MACS nem indított eljárást. Hogy kikről van szó, arról nem ír a kajak-kenu szövetség hírlevele.

Az indulók eredeti listája

Korábban a hazai válogatót két számban is megnyerő Dombvári Bence júniusban fennakadt a doppingellenőrzésen, így ő már korábban kikerült a magyar csapatból. Dombvári eredetileg 1000 méter egyesben és Hufnágel Tiborral párosban indult volna.

A riói magyar férfi kajakoscsapat, amelyből a hétfői hírek alapján két, egyelőre nem megnevezett ember kiesett:
K-1 1000 m: Kopasz Bálint
K-2 1000 m: Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin
K-4 1000 m: Hufnágel, Ceiner, Kugler Attila, Somorácz Tamás
K-1 200 m: Horváth Bence
K-2 200 m: Horváth, Szomolányi Máté

„A MACS jelzése alapján az MKKSZ elnöksége úgy döntött, hogy precedenst teremt, és újabb szintre emeli a tiszta sportért vívott harcot. Bár

a két versenyző jogilag nem követett el doppingvétséget,

de szervezetükben megállapíthatóan szintetikus növekedési hormont találtak, ezért fegyelmi eljárás indul ellenük, és az elnökség döntése értelmében kikerülnek az olimpiai csapatból” – olvasható a hírlevélben.

Egyben határozat született arról is, hogy az elnökség az olimpiára utazó férfi kajakos versenyzők névsorát Csabai Edvin szakmai igazgató javaslata alapján kiegészíti Molnár Péter és Tótka Sándor versenyzőkkel.

A Tótka, Molnár világbajnok párost nagy meglepetésre a Horváth Bence, Szomolányi Máté kettős verte meg a válogatón. Az egyes válogatót is megnyerő Horváth Bence az elmúlt egy évben láthatóan sokat erősödött, több kiló izmot felszedett magára, és másfél másodpercet javult 200 méteren, ez még 1000 egyesben is szép fejlődés lenne.

Horváth Bence és Szomolányi Máté kerül ki a csapatból? Forrás: MTI/Kovács Attila

Az Mno-nak adott interjúban így fogalmazott: „Egy szép reggelen felkeltem, és azt mondtam otthon: Tudod mit, fater! Én kijutok az olimpiára, és ennek a célnak most alá is rendelem az életem.

Végig betartottam a dietetikus tanácsait, kimértem a rizst, a húsadagokat, egy fűszállal sem ettem többet, mint ami elő volt írva.”