Nem vihették ki Rióba a felszerelésüket a palesztin sportolók

2016.08.02. 15:08

Az izraeli hatóságok megtiltották a palesztin olimpiai küldöttség vezetőjének, Isszam Kistának, hogy kiutazzon a pénteken kezdődő a riói játékokra - mondta az MTI szerint Munter Maszalma, a Palesztin Olimpiai Bizottság főtitkára kedden.

Az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet lakói egyfelől Jordánián keresztül hagyhatják el a térséget, kizárólag az izraeli hatóságok engedélyével. A kiutazásra Egyiptomon keresztül adódik a másik lehetőség, de a rafahi határátkelőt csak nagyon ritkán nyitják meg. Izrael és Egyiptom biztonsági okokra hivatkozva tartja fenn a blokádot.

Maszalma azt is elmondta, hogy a palesztin sportolóknak felszerelés nélkül kell kiutazniuk a játékokra, mert az izraeli hatóságok feltartóztatták a szállítmányt. A szükséges eszközöket Brazíliában újra meg kell vásárolni.

A palesztin olimpiai delegációhoz 22 ember tartozik, közülük hatan - úszók, futók, egy cselgáncsozó és egy díjlovagló - indulnak a játékokon. A palesztin sportolók közül háromnak német állampolgársága is van.

Az izraeli vámhatóságnál azt mondták, nem hallottak az ügyről, de ha a palesztinek kérik, segítséget nyújtanak nekik - adta hírül a Times of Israel című izraeli napilap.