Nincs veszélyben senki egészsége Rióban

Marina Da Gloria, Rio 2016, olimpia
A worker prepares a launching slipway with sign of the Olympic Rings at Marina Da Gloria, the center stage for the Olympic Games 2016 sailing competitions, at the Guanabara Bay in Rio de Janiero, Brazil, 29 July 2016. Rio 2016 Olympics Games take place from 05 to 21 August. Photo: Sebastian Kahnert/dpa
Vágólapra másolva!
A szervezők szerint a legutóbbi vízminőségi teszt eredménye azt igazolja, hogy nincs veszélyben a vitorlázók, evezősök és hosszútávúszók egészsége a pénteken kezdődő riói olimpián.
Vágólapra másolva!

"Garantálni tudjuk, hogy nincs egészségi kockázat a sportolókra nézve" - jelentette ki Mario Andrada szóvivő, és hozzátette: a Guanabara-öbölben a szennyvíz és a vízben sodródó szemét jelenthetett volna problémát, de az elmúlt napokban elvégzett tesztek eredményeit bemutatták az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

A szennyvíz szempontjából a vizsgált víz tisztább volt, mint bármikor korábban, a pozitív változásban pedig nagy szerepet játszik a Marina da Glorián – a vitorlásversenyek rajtjánál – elhelyezett tisztítóberendezés.

A vízben úszó szemét aggodalomra adhat okot, de tíz, úgynevezett tisztítóhajó bevetésével ezt a problémát is igyekeznek megoldani a szervezők.

A vitorlásversenyek helyszíne a Guanabara-öbölben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

A sportolók mindennap megkapják az aktuálisan elvégzett tesztek eredményeit a rajt előtt, így Andrada szerint „pontosan tudni fogják, milyen minőségű a víz”.

A vitorlázók a Guanabara-öbölben, a hosszútávúszók a Copacabana előtt elterülő vízben, míg az evezősök és a kajak-kenusok a Copacabana melletti Rodrigo de Freitas lagúnában versenyeznek majd.