Nincs veszélyben senki egészsége Rióban

2016.08.03. 11:15

A szervezők szerint a legutóbbi vízminőségi teszt eredménye azt igazolja, hogy nincs veszélyben a vitorlázók, evezősök és hosszútávúszók egészsége a pénteken kezdődő riói olimpián.

"Garantálni tudjuk, hogy nincs egészségi kockázat a sportolókra nézve" - jelentette ki Mario Andrada szóvivő, és hozzátette: a Guanabara-öbölben a szennyvíz és a vízben sodródó szemét jelenthetett volna problémát, de az elmúlt napokban elvégzett tesztek eredményeit bemutatták az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO).

A szennyvíz szempontjából a vizsgált víz tisztább volt, mint bármikor korábban, a pozitív változásban pedig nagy szerepet játszik a Marina da Glorián – a vitorlásversenyek rajtjánál – elhelyezett tisztítóberendezés.

A vízben úszó szemét aggodalomra adhat okot, de tíz, úgynevezett tisztítóhajó bevetésével ezt a problémát is igyekeznek megoldani a szervezők.

A vitorlásversenyek helyszíne a Guanabara-öbölbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

A sportolók mindennap megkapják az aktuálisan elvégzett tesztek eredményeit a rajt előtt, így Andrada szerint „pontosan tudni fogják, milyen minőségű a víz”.

A vitorlázók a Guanabara-öbölben, a hosszútávúszók a Copacabana előtt elterülő vízben, míg az evezősök és a kajak-kenusok a Copacabana melletti Rodrigo de Freitas lagúnában versenyeznek majd.