Amikor nem sírtam edzés után a fájdalomtól, az egy jó nap volt

Dalma Benedek, Ruzicic-Benedek Dalma, kajak-kenu
Portugal, MONTEMOR-O-VELHO : Serb canoeist Dalma Benedek celebrates after winning the K1 Senior Women 1000m at the ECA European Canoe Sprint Championship 2013 in Montemor o Velho on June 15, 2013. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
Ruzicic-Benedek Dalma magyar színekben hétszer nyert világ- és hétszer Európa-bajnoki aranyat, de hiába volt a világ legjobbja a 2004-es, a 2008-as és a 2012-es olimpia előtti évben is, egyszer sem jutott ki az ötkarikás játékokra. Négy évvel ezelőtt úgy döntött, szerb színekben tesz még egy próbát, és érőfeszítését siker koronázta.
Vágólapra másolva!

A 34 éves, a szerb állampolgárságot a férje és edzője, Dusan Ruzicic után megkapó versenyző az elmúlt négy évben három Európa-bajnoki címet gyűjtött be, világbajnoki ezüst- és bronzéremmel is gazdagította gyűjteményét, de ami számára a legfontosabb: 500 méteren egyesben és négyesben is rajthoz áll a riói olimpián.

A vajdasági Magyar Szónak adott interjúban elmondta, a négyessel eddig mindössze két közös edzésük volt, de legalább van valami képük arról, hogy a tavalyi évhez képest hol t

Ruzicic-Benedek Dalma Forrás: AFP/Francisco Leong

artanak. Viszont számára az első helyen a K-1 500 méter van, ott szeretne maradandót alkotni.

„Volt egy kemény hetem, s amikor nem sírtam edzés után a fájdalomtól, akkor az egy jó nap volt. A felkészülés során elég sok hullámvölgy volt, mostanra azonban kezdenek helyrerázódni a dolgok. Négy évvel ezelőtt ezzel a céllal jöttem el, hogy K-1 500 méteren induljak, és ha kacskaringós úton is, de eljutottam a célomig" – mondta.

Hogy milyen esélyei vannak? Igazából ő sem tudja, mert két éve nem indult egyesben, így nincs képben, hogy hol tart hozzá képest a mezőny.

„Amolyan fekete ló vagyok, mert én se tudok a többiekről semmit, de ők se rólam. Jó értelemben vett elvárások nélkül indulok. Kozák Danuta nagyon erős, az új-zélandi lány is biztosan jól felkészül, s Európából is vannak jó néhányan, akik dobogóra esélyesek, úgyhogy biztosan nagy csata lesz. Semmi olyat nem kell majd csinálnom, amit eddig nem tettem volna, s mivel ilyenkor igyekszem leegyszerűsíteni a dolgokat, a stressz is csökken. Olimpiának hívják, négyévente rendezik meg, de ha belegondolunk, ugyanaz, mint egy másik verseny. Aki a leggyorsabb, az fog nyerni" – tette hozzá.