Amikor tényleg repült a sült galamb

2016.08.05. 15:05

Bár a szervezők figyelmeztetnek, hogy senki ne számítson Peking grandiózus vagy London moziélményszerű olimpiai megnyitójára, azért biztosak lehetünk benne, hogy péntek éjjel a brazilok is kitesznek magukért. Addig is idézzünk fel tíz különlegességet a korábbi játékok megnyitóiról!

1. Bill Suitor amerikai kaszkadőr 1000 (ezer) dollárt kapott 1984-ben azért, hogy egy jet packkel a hátán berepüljön a Los Angeles-i Memorial Coliseumba – írja gyűjtésében a Telegraph brit lap internetes kiadása. Fáradozásaiért jegyet ugyan egyetlen sporteseményre sem kapott, viszont a mutatvány után átvehetett egy tucat jéghideg sört – papírpohárban.

2. Az 1988-as szöuli olimpia megnyitóján egyetlen komolyabb bakit láthatott a közönség, az viszont kettővel is felért. Az ég felé engedett galambok éppen az olimpiai láng helyéül szolgáló fáklya fölött repültek el, amikor egy buzgó technikus begyújtotta azt. Nem kellett tovább várni a sült galambra.

3. Az 1992-es barcelonai olimpia lángját Antonio Rebello paraíjász gyújtotta meg, tisztes távolságból tökéletesen beletalált az óriás fáklya tányérjába. Legalábbis így tűnt a tévében, és talán a helyszínen is. Rebello ugyanis – a tervnek megfelelően – biztonsági okokból túllőtt a célon.

4. Az ausztrálok nagyon igyekeztek kitenni magukért 2000-ben Sydney-ben. A megnyitó csúcspontjaként 120 lovas formálta meg az olimpiai ötkarikát. De volt a porondon egy 2000 fős rezesbanda, egy 3000 fős kórus, és még 200 helyi őslakos is.

Kétmillió liter víz egy párperces látványosságért

5. A 2004-es athéni megnyitón volt egy hajó, amelynek építettek egy medencét. Ezt hat nap alatt töltötték föl kétmillió liter vízzel, a leeresztéséhez viszont három perc is elég volt. Énekelt az izlandi díva, Björk, egy olyan ruhában, amelynek 30 méter hosszú uszályára a Föld térképe volt kivetítve.

6. Ugyancsak Athénban történt, hogy mínoszi papok és papnők vonultak föl, méghozzá – hűen a történelmi hagyományokhoz – ruhátlanul. Az amerikai NBC szerkesztői pedig nagy műgonddal kockázták ki valamennyi kényes testrészt.

7. Kínában tizennégy éven át volt kötelező tananyag az olimpiák története, és sikerült a témát úgy megszerettetni a nemzettel, hogy a 2008. augusztus 8-ai megnyitót az ország lakosságának 69 százaléka követte a tévében. Ez 840 millió nézőt jelent.

8. A pekingi megnyitón 47 stílusban összesen 15 153 kosztüm vonult fel. A próbák 13 hónapig tartottak, még egy űrkutatásban használt kamerarendszert is bevetettek a minél tökéletesebb látvány érdekében. A megnyitó összköltsége 65 millió font volt (a londonié 27 millió), de ez kit érdekelt, mikor az NBC 450 millió fontnak megfelelő dollárt tett le az asztalra a kizárólagos amerikai közvetítés jogáért cserébe.

9. Viszont a tengernyi pénzből sem sikerült találni egy énekest, akinek a hangja és az arca is megfelelően szépnek bizonyult volna. A tévénézők által csodált 9 éves Lin Mia-oke csak tátogott, miközben a függöny mögött Jang Pei-ji énekelt – őt ugyanis nem találták elég fotogénnek a szervezők.

10. Londonban aztán volt minden, mint a búcsúban. Lehetett fogadni arra, hogy milyen színű kalapot visel majd II. Erzsébet királynő a megnyitón, a kék 3-1, a rózsaszín 6-1, a barackszínű 9-1, míg a fekete vagy fehér 33-1-es oddsszal fizetett (volna).

A Tour de France-győztes Bradley Wiggins egy három méter magas, két méter széles és 23 tonna súlyú harangot szólaltatott meg.

Az Olimpiai Stadionban egyszerre 70 ezer LED világított a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) születéséről szóló jelent csúcspontján.

Csodák szigete epizódban 119 állat szerepelt, 34 idomár tanította be őket, a rendező, Danny Boyle pedig személyesen gondoskodott róla, hogy egyetlen szereplője se kerüljön vágóhídra az előadás után.

A megnyitót 900 millió tévéző nézte világszerte, és 9 millió 660 ezer tweet született az esemény során. A Mr. Bean szerepében tündöklő Rowan Atkinson 1021 alkalommal ütötte le a D hangot a Tűzszekerek alatt.

11. És akkor Rio: 12 ezer kosztümöt használnak majd fel, valamint 35 kilométer papírszalagot. És, ami még ennnél is fontosabb, 400 ezer óra próba van a szereplők mögött.