Hosszú Katinka és Shane Tusup bonyolult kapcsolatáról írnak Amerikában

2016.08.04. 08:56

Dühkitörések a parton, eltiltott egykori barátok, különös edzésmódszerek, de egyre jobb eredmények, végeredményben pedig egy világklasszis úszó, aki a négy évvel ezelőtti csalódás után most toronymagas esélyesként érkezett Rióba. A New York Times hosszú cikkben elemzi Hosszú Katinka és edző férje, Shane Tusup kapcsolatát.

A legnagyobb amerikai lap, a New York Times online kiadásában közölt cikkben részletesen leírják, hogy a londoni olimpián csak negyedik helyen végző Hosszú Katinkából négy év alatt miként lett ötszörös világbajnok Iron Lady, aki a Rióba már valóban toronymagas esélyesként érkezett. 

Hosszú Katinka és Shane Tusup Rióban koronázná meg közös munkájátForrás: MTI/AP/Patrick Semansky

Hosszú a londoni játékok után kérte föl akkori barátját - ma már férjét -, Shane Tusupot, hogy legyen az edzője, vegye át Dave Salo munkáját.

Az azóta eltelt időben Katinka világcsúcsot úszott, és összesen hat világbajnoki érmet - ezekből négy arany - szerzett, miközben felépítették a saját márkájukat. Ugyanakkor kívülről meglehetősen ellentmondásosnak tűnik a kapcsolat.

A NYT több olyan esetet is felidéz, amikor Shane Tusup minimum furcsán viselkedett. A legfrissebb példa idén áprilisi, amikor Hosszú az arizonai Grand Prix versenyen 200 méter vegyesen és háton is csak ötödik lett. Inkább maradna a vízben, és fulladna bele  - mondta ekkor Tusup a lap forrásai szerint, akik az edző közelében álltak a medence partján. Egy másik amerikai versenyen pedig valóságos dühkitörést kapott, amikor úgy érezte, hogy Katinka nem úgy úszik, ahogy az elvárható lenne. "Hűtsd le magad, ember" - üzente neki a Twitteren az amerikai úszó, Josh Prenot.

"A kapcsolatunk bonyolult - ismeri el Hosszú -, de nem egészségtelen" - és hozzáteszi, hogy képesek elválasztani egymástól az uszodai és az uszodán kívüli életüket. Otthon ugyanis Shane egy "szuperédes, szerető és nagyon vicces ember" - jellemzi férjét Katinka.

Csak éppen képtelen elviselni, ha nem az elvárt eredményeket hozza a felesége, de ez nem azért van, mert telhetetlen, hanem azért mert soha nem elégszik meg azzal, ha valami csak szimplán "OK".

Míg van olyan, aki szerint ijesztő a viselkedése, például Hosszú egykori úszótársa és barátnője, az amerikai Jessica Hardy szerint, addig Katinka édesapja, Hosszú István kiáll veje mellett.

"Katinka első edzője, a nagyapja is ugyanilyen kemény volt, pedig ő is családtag volt, csak éppen nem a medence mellett" - mondja a korábbi válogatott kosárlabdázó.

Minden OK!Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Enes Kanli

Azt viszont a NYT is elismeri, hogy Tusup módszerei - például hogy az edzéseket rengeteg versennyel helyettesítik, amiből nem mellékesen szépen is keresnek - nagyon is hatékonyak: Katinkának rengeteget javult a technikája, és nemcsak sokkal gyorsabb, de erősebb is lett  a rengeteg konditermi edzésnek köszönhetően. És rengeteget nőtt az önbizalma is. 

A lap idézi Katinka korábbi edzőjét, a szintén amerikai Dave Salót is, aki amellett, hogy elismeri a páros eredményeit, azt is elmondja, hogy aggódik egykori tanítványáért. Úgy véli, hogy Katinkával kapcsolatban a férje a legnagyobb kérdőjel, és nem tudja eldönteni, hogy az úszó motivációjában az önbizalom vagy a félelem  játszik-e nagyobb szerepet.

Sokat köszönhet Shane-nek, és Shane is Katinkának, de az edző ennek ellenére a mai napig azt mondja,

ha találsz olyan edzőt, akivel még jobb lehetsz, vagy bármin változtatni szeretnél, akkor szólj, és én hátralépek. Nem leszek tovább az edződ, csak élünk boldogan."