Phelps valami nagyon durvát mondott a doppingról

2016.08.04. 11:38

Minden idők legeredményesebb olimpiai résztvevője, a 18-szoros bajnok úszó Michael Phelps nem tudja, hogy valaha versenyzett-e tiszta, azaz doppingmentes mezőnyben.

A 31 éves, 26-szoros világbajnok amerikai a riói olimpia előtti szerdai sajtótájékoztatón elmondta: mindannyian doppingmentes sportot szeretnének, és mindenkinek egyforma feltételek mellett kellene versenyeznie.

"Úgy gondolom, őszintén elmondhatom, hogy nem tudom, versenyeztem-e valaha tiszta mezőnyben" - fogalmazott. Hozzátette: ez nagyon nyugtalanító.

Michael PhelpsForrás: AFP/Getty Images/Al Bello

A világklasszsis úszót, aki a londoni olimpiát követően két év kihagyás után tért vissza a sportágba, karrierje során többször is megvádolták doppingolással. Legélesebben a számára nyolc aranyérmet hozó pekingi olimpia idején.

Phelps akkor azt mondta, hogy "mindenki azt mond, amit akar, én tudom magamról, hogy tiszta vagyok". Pekingben összesen kilenc alkalommal kellett mintát adnia, és valamennyi vizsgálat negatív lett, ahogy az amerikai antidopping-csoportnak önként adott mintáiban sen találtak soha semmilyen tiltott szert.

Phelps az olimpia pénteki megnyitóján az amerikai küldöttség zászlóvivője lesz. Rióban három egyéni számban, 100 és 200 méter pillangón Cseh László ellenében (is) ugrik vízbe, valamint 200 méter vegyesen áll rajthoz.