A doppingügy miatt lemondott a kajak-kenusok alelnöke

2016.08.05. 12:35

Lemondott a kajak-kenu szövetség alelnöki posztjáról Kadler Gusztáv, mert nem értett egyet a két vélt doppingvétség miatt kizárt versenyző visszahívásának módjával. 

„Az a módszer, ami két sportoló olimpiai csapatból való kizárásához vezetett, számomra teljesen elfogadhatatlan. Ez az ügy nemcsak az érintett sportolóknak a szégyene, hanem azoknak a sportvezetőknek is, akik előkészítették azt" – idézi Kadler levelét a Kisalföld

A két kerettag, Horváth Bence és Szomolányi Máté tulajdonképpen nem doppingvétséget követtek el, hanem a biológiai útlevelük alapján jelentette a Magyar Antidopping Csoport, hogy atipikus mintát adtak, azaz vélhetően szintetikus növekedési hormont szedtek. A szövetség úgy döntött, precedenst teremt, és még a WADA állásfoglalása előtt visszavonták a két versenyző olimpiai helyét. 

Horváth Bence (balra) és Szomolányi MátéForrás: MTI/Kovács Attila

„Bár magát a végső döntést el tudom fogadni, a hozzá vezető utat mélységesen elítélem, ezért a mai nappal általános alelnöki tisztségemet a következő közgyűlésig felfüggesztem" – írja levelében Kadler. 

Kadler egyébként annak a Győri Vízisport Egyesületnek a szakosztályigazgatója, amelyben mindkét visszahívott kajakos, Horváth Bence és Szomolányi Máté versenyeznek .