A doppingügy miatt lemondott a kajak-kenusok alelnöke

Szomolányi Máté; Horváth Bence gesztikulál Közéleti személyiség foglalkozása MOZOG olimpikon ruhapróba sportoló SZEMÉLY
Budapest, 2016. július 8. Horváth Bence (b) és Szomolányi Máté kajakozó páros a Syma Rendezvényközpontban tartott olimpiai ruhapróbán 2016. július 8-án. A sportolók kvótát szereztek a riói nyári olimpiára. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Lemondott a kajak-kenu szövetség alelnöki posztjáról Kadler Gusztáv, mert nem értett egyet a két vélt doppingvétség miatt kizárt versenyző visszahívásának módjával. 
Vágólapra másolva!

„Az a módszer, ami két sportoló olimpiai csapatból való kizárásához vezetett, számomra teljesen elfogadhatatlan. Ez az ügy nemcsak az érintett sportolóknak a szégyene, hanem azoknak a sportvezetőknek is, akik előkészítették azt" – idézi Kadler levelét a Kisalföld.

A két kerettag, Horváth Bence és Szomolányi Máté tulajdonképpen nem doppingvétséget követtek el, hanem a biológiai útlevelük alapján jelentette a Magyar Antidopping Csoport, hogy atipikus mintát adtak, azaz vélhetően szintetikus növekedési hormont szedtek. A szövetség úgy döntött, precedenst teremt, és még a WADA állásfoglalása előtt visszavonták a két versenyző olimpiai helyét.

Horváth Bence (balra) és Szomolányi Máté Forrás: MTI/Kovács Attila

„Bár magát a végső döntést el tudom fogadni, a hozzá vezető utat mélységesen elítélem, ezért a mai nappal általános alelnöki tisztségemet a következő közgyűlésig felfüggesztem" – írja levelében Kadler.

Kadler egyébként annak a Győri Vízisport Egyesületnek a szakosztályigazgatója, amelyben mindkét visszahívott kajakos, Horváth Bence és Szomolányi Máté versenyeznek .