Egy elfeledett hős gyújthatja meg a lángot

2016.08.05. 22:41

Néhány órával a riói nyári olimpia megnyitójának csúcspillanata előtt még mindig az a legnagyobb kérdés, vajon ki gyújtja meg az olimpiai lángot. A L'Equipe szerint egy olyan sportoló lesz a szerencsés, aki sohasem nyert olimpiát, de 2004-ben, Athénban Fair-play díjat kapott.

A legtöbben arra fogadtak volna a megnyitó előtt, hogy a brazil futball-legenda, Pelé gyújtja meg a lángot Rióban, azonban A 75 éves sportember szóvivője pénteken közölte, hogy a háromszoros világbajnok izomfájdalmakkal küzd és csípőműtétje után csak botra támaszkodva tud járni, így ott sem lesz a Maracanában.

A francia sportnapilap, a L'Equipe úgy tudja, az olimpiai fáklyával Vanderlei Cordeiro de Lima lép majd oda a kandeláberhez. Az egykori maratoni futó pályafutása során kétszer nyert a Pánamerikai Játékokon (1999, Winnipeg és 2003, Santo Domingo), emellett egyszer állhatott világverseny dobogójára: 2004-ben, Athénban lett bronzérmes.

Az athéni olimpiai tragikus mozdulata: egy szurkoló fosztotta meg a brazil maratonfutót az aranyéremtőlForrás: AFP/Jiro Mochizuki

De nem akármilyen körülmények között, ugyanis sokáig vezetett a versenyben, 35 km után közel félperces előnye volt a mezőnyhöz képest. Ekkor a nézők közül berohant a pályára egy korábbi ír pap, Cornelius Horan, aki az út mentén álló tömegbe lökte. Ugyan a rendezők gyorsan közbe léptek, az atléta teljesen kizökkent a ritmusból, húsz másodpercet vesztetett, és a 38. kilométer után az olasz Stefano Baldini, illetve az amerikai Mebrahtom Keflezighi is utolérte.

Vanderlei De Lima végül 2:12.11-es idővel a harmadik lett, azonban a záróünnepségen megkapta a Pierre de Coubertin Fair-play díjat a verseny során tanúsított sportszerű magatartásáért.

A hírek szerint az olimpia fáklya meggyújtására még esélyes lehet a háromszoros Roland Garros-győztes (1997, 2000, 2001) teniszező, Gustavo Kuerten, illetve Atlanta és Athén vitorlázó olimpiai bajnoka, Torben Grael is.