Egy amerikai tinédzser lett Rio első olimpiai bajnoka

olimpia sportlövészet
Az amerikai Virginia Thrasher nyerte a riói olimpia első aranyérmét
Vágólapra másolva!
A mindössze 19 éves amerikai Virginia Thrasher újoncként nyerte meg a női légpuska 10 méteres versenyszámát, s ezzel a XXXI. nyári olimpiai játékok első aranyérmét szerezte meg Rio de Janeiróban. Az ebben a számban induló Miskolczi Julianna a 22. helyen zárta a versenyt.
Vágólapra másolva!

A 2014-ben Európa-bajnok Miskolczi Julianna - aki a magyarok közül elsőként kezdte meg szereplését a játékokon, miután helyi idő szerint már reggel 8.30-tól lőtt - a 40 lövéses alapversenyt kereken 414 körrel zárta, s 1,9 körrel maradt le a nyolcas döntőről.

Miskolczi Julianna Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Ideges voltam, s mivel az izgalom miatt már hajnali fél kettőkor felébredtem, elég fáradt is" - mondta versenye után az olimpiai újonc Miskolczi.

Nagyon jól akartam lőni és jól is ment. A tizedik lövésnél viszont nem értem, mi történt. Talán túl sokáig céloztam, nem kellett volna lőnöm. A saját eredményem is dühít, de a végén láttam, hogy mennyi kellett a fináléhoz, s így még inkább idegesít a dolog."

Az alapversenyt a szám 2004-es athéni bajnoka, a kínai Tu Li nyerte meg 420,7 körös olimpiai csúccsal, mögötte pedig a német Barbara Engleder végzett 420,3-mal. Ők ketten messze kiemelkedtek a mezőnyből, a harmadik iráni Elaheh Ahmadi 2,9 körrel maradt el Tu Li eredményétől.

Az amerikai Virginia Thrasher nyerte a riói olimpia első aranyérmét Forrás: AFP/Pascal Guyot

A fináléba bekerült nyolc versenyző a nulláról kezdte a viadalt. A rendkívül erős mezőnyben a mindössze 19 esztendős amerikai Virginia Thrasher fantasztikusan versenyzett.

Legnagyobb ellenfele a kínai Tu Li volt, aki az athéni olimpia bajnoka volt.

A kínai és az amerikai rendkívül szoros csatájából ezúttal az olimpiai újonc Thrasher jött ki győztesen, aki a verseny végén egy teljes körrel előzte meg vetélytársát.

Női légpuska 10 méter, olimpiai bajnok: Virginia Thrasher (Egyesült Államok) 208 kör, 2. Tu Li (Kína) 207, 3. Ji Sze-ling (Kína) 185,4 ... 22. Miskolczi Julianna (Magyarország) 414 (az alapversenyben elért eredmény.)