Nemsokára magyar érmest ünnepelhetünk?

Szász Emese olimpia rio vívás
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Szász Emese örül, miután győzött a dél-koreai Kang Joung Mi ellen a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőr versenyében a Rio de Janeiró-i a 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese negyeddöntős lett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Szász Emese megállíthatatlanul vív a riói olimpián, három győzelemmel bejutott a magyar idő szerint szombat esti elődöntőbe. Az Origónak azt mondta, tudja, a hátra lévő pár órában mit kell tennie ahhoz, hogy a folytatásban is ugyanilyen formában láthassuk. 
Vágólapra másolva!

A 33 éves magyar vívó ellen az első körben az észt világbajnok Julija Beljajeva még 4-1-re vezetett, de Szász Emese fordítani tudott (15-11), és 16 közé jutott. Aztán a dél-koreai Kang Joung következett, akit szintén 15-11-re győzött le.

A japán Szatót leiskolázta a negyeddöntőben Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev


A négy közé jutásért a japán Szato Nozominak esélye sem volt ellene. Amikor a magyar párbajtőröző már 8-3-ra vezetett, a többi páston még 3-3-as, illetve 2-2-es eredményeket mutatott az eredményjelző. A látottak alapján talán nem nagy kockázat kijelenteni, hogy

a bombaformában vívó 33 éves versenyző olimpiai esélyessé lépett elő.

Látva a mai vívását, egy kollégám azt jósolta, olimpiai bajnok lesz. Mit gondol erről? – kérdeztük Szász Emesét a riói vívócsarnokban.

Azért ahhoz két asszót még nyerni kell. Egyelőre elég jónak tűnik az utam, egész jól megy a vívás, szerencsére a négy közé kerülés teljesen zökkenőmentes volt, és mindenki nyugodtan nézhetett. Két kemény meccsem van még hátra,

Az ön mellett vívó brazil Moellhausnak hihetetlen hangulatban drukkoltak a helyiek. Mennyire zavarta?

A budapesti világbajnokságon ugyanez volt, csak akkor nekünk drukkoltak legalább ennyire. Inkább az a baj, amikor nem halljuk, hogy a zsűri indítja az asszót. Utána már nem figyelünk arra, hogy mi történik a páston kívül. Ilyenkor elzárjuk a külvilágot, nem halljuk a közönséget.

Ilyen szép a vívócsarnok távolról Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba


Számít valamennyit, hogy amikor már rég megnyerte a negyeddöntős asszóját, a többiek még csak az összecsapásuk felénél jártak?

Reméljük, ez majd előnyt jelent (nevet).

Már ébredéskor is érezte, hogy ma ilyen jó formában lesz?

Volt egy kicsi zökkenő (az észt világbajnok elleni gyengébb kezdés – a szerk.), de én igazából már régóta így és erre készülők, hogy jól sikerüljön az olimpiám. Sérülésmentes, jó felkészülésen vagyok túl, és ez megalapozta, hogy elmondhassam, éremért jöttem Rióba.

Mit tud ilyenkor tenni annak érdekében, hogy a folytatásban ugyanilyen ellenállhatatlanul vívjon majd?

Egy jót pihenek, aztán valahogy újra fel kell majd magam pörgetni. Iskolázom majd a mesteremmel, és akkor visszajön az érzés.

Számít, hogy ki jön az elődöntőben?

Az jön, aki jön, bárki ellen kész vagyok vívni.

Közben kiderült, hogy a francia Lauren Rembinek sikerült 15-12-re legyőznie a hazai pálya előnyét élvező brazil Nathalie Moellhausent, így ő lesz Szász Emese ellenfele az elődöntőben, magyar idő szerint 21.30-kor.

Névjegy

Született: 1982., szeptember 7., Budapest
Klubja: Vasas SC
Versenyszáma: párbajtőr egyéni
Legjobb eredményei: egyéniben - vb-2. (2010), vb-3. (2006, 2013), Eb-3. (2013, 2015); csapatban - vb-2. (2005), Eb-2. (2004, 2006, 2007), Eb-3. (2013)
Olimpiai eredményei: egyéniben - 12. (2008), 25. (2012), elődöntős (2016)