WADA: doppingban is játszik a hazai pálya előnye?

Meldonium, dopping
2803699 03/09/2016 Meldonium which is also known as mildronate has been banned by the World Anti-Doping Agency effective January 1, 2016. Pavel Lisitsyn/Sputnik Pavel Lisitsyn / RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A riói olimpia megnyitóját megelőző hónapban egyáltalán nem végeztek doppingvizsgálatot a brazil sportolókon. A WADA felháborodott levelet írt a brazil ügynökségnek, miután felfüggesztették a riói doppinglabor működését. 
Vágólapra másolva!

A Times című brit napilapnak pénteken Rob Koehler, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) igazgató-helyettese úgy nyilatkozott, a szervezet

panaszlevelet küldött a brazil sportminisztériumnak és a helyi doppingellenes ügynökségnek,

és ebben aggodalmát fejezte ki az elmaradt doppingtesztek miatt, valamint magyarázatot követelt a történtekre.

Az újság beszámolója szerint a dél-amerikai ország sportminisztériuma megerősítette, július 1. és július 24. között nem végeztek doppingvizsgálatot. Június végén a WADA felfüggesztette a Rio de Janeiró-i doppinglabor működési engedélyét, így az a kérdéses időszakban zárva tartott, és a pénteken kezdődött olimpián, valamint a szeptemberi paralimpián levett mintákat is minden bizonnyal máshol ellenőrzik majd.

Egy hónapja nem ellenőriztek senkit Forrás: Pavel Lisitsyn / RIA Novosti

Ezzel egyidejűleg a doppingellenes ügynökség mozgósította az olimpiát megelőző ellenőrzésekért is felelős szervezeti egységét. "Elfogadhatatlan, hogy leállították a teszteket" - szögezte le Koehler. Brazília az ország ötkarikás szereplése történetében rekordszámú, 465 sportolót indít a nyári játékokon.