Előre tudtak a doppingvizsgálatokról a kenyai atléták

2016.08.07. 01:13

Michael Rotich, a riói olimpián szereplő kenyai atlétikai válogatott vezetője pénzért cserébe értesítette országa sportolóit a küszöbön álló doppingvizsgálatokról, derül ki az ARD német televíziós csatorna szombati beszámolójából.

A Sunday Times című brit lap és az ARD közösen készített egy videofilmet, amelyet szombaton mutattak be. A képsorokon Rotich egy rejtett kamerával készített felvételen azt mondja, tizenkét órával korábban tudja, mikor fognak doppingvizsgálatot végezni.

Arra a kérdésre, hogy ezt a tudását továbbadná-e három hónapra átlagosan 9 ezer fontért (több mint 3,2 millió forint), azt válaszolta: "maradjunk inkább 10 ezer fontnál (több mint 3,6 millió forint).

Uhuru Kenyatta kenyai elnök és az atlétikai válogatottForrás: AFP/Tony Karumba

Az ARD úgy tudja, hogy Rotichot az ügy miatt már vissza is rendelték Kenyába.

Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) volt elnöke és az orosz sportolók ügyében a rendszerszerű doppingolást feltáró, független bizottság vezetője úgy vélte, a felvétel elegendő ahhoz, hogy Oroszországhoz hasonlóan Kenyában is vizsgálatot kezdeményezzenek. "Keresztül-kasul át kell kutatnunk ott mindent" - mondta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kanadai tagja.

A 2015-ös pekingi atlétikai vb-n Kenya 16 érmet szerzett, ebből hét aranyat.