Megvan az olimpia első hérosza

Andreas Toba, torna, Rio 2016, olimpia
An overview shows Germany's Andreas Toba reacting after being injured while competing in the qualifying for the men's floor exercise event of the Artistic Gymnastics at the Olympic Arena during the Rio 2016 Olympic Games in Rio de Janeiro on August 6, 2016. / AFP PHOTO / Antonin THUILLIER / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Antonin THUILLIER has been modified in AFP systems in the following manner: [Andreas Toba] instead of [Andreas Bretschneider]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Hihetetlen emberi nagyságról tett tanúbizonyságot Andreas Toba, a németek 26 éves tornásza, aki talajgyakorlata közben térdszalag-szakadást szenvedett, ennek ellenére sérülten is vállalta a lólengést, hogy Németországnak ne kelljen feladnia a csapatversenyt.
Vágólapra másolva!

Súlyos sérülést szenvedett Andreas Toba, a német tornászválogatott tagja, aki a selejtező második csoportjában lépett a szerekhez, de a talajgyakorlat közben elszakadtak a térdszalagjai.

A térdsérülésem is komoly volt, de érzelmileg sokkal rosszabbul éreztem magam. Az első diagnózis elülső keresztszalag-szakadást állapított meg" – nyilatkozta Toba.

"Sírtam, mint egy kisgyerek" Forrás: AFP/Ben Stansall

A csapatverseny azonban folytatódott, és a tornász nem akarta, hogy Németország esélyei végleg elszálljanak.

„A lólengés előtt megkérdezték tőlem, vállalom vagy sem. Úgy döntöttem, megcsinálom, hogy segítsek a csapatnak. Úgy éreztem, ezt rutinból is meg tudom oldani. Meg kellett csinálnom, hogy ne veszítsünk pontokat, olimpia mégiscsak négyévente van. Természetesen féltem, hogy valami történni fog, de olyan sokszor megcsináltam már a gyakorlatot, hogy álmomból felkeltve is sikerült volna" – tette hozzá.

Andreas Toba a talajgyakorlat során sérült meg Forrás: AFP/Antonin Thuillier

Arra a kérdésre, hogy ha a csapat bejut a döntőbe, akkor vállalja-e a szereplést úgy válaszolt, amennyiben az állapota kicsit is engedi, a válogatott rendelkezésére áll. Németország végül a nyolcadik helyen kvalifikálta magát a fináléra.

Megátkozott első nap

Az első napon egy másik súlyos sérülés is történt: a francia Samir Ait Said ugrásból olyan szerencsétlenül érkezett a talajra, hogy egészen biztosan eltört a lába.

A Kerri Strug-történet

Az olimpiatörténet egyik legismertebb története Kerri Strugé, az 1996-os atlantai olimpián az amerikai tornászlány utolsó két ugrásán múlott, hogy az Egyesült Államok megszerzi-e története első aranyérmét csapatban.

Atlanta hősnője, Kerri Strug Forrás: AFP/Daniel Garcia

Stug azonban az első ugrását követően bokaszalag-szakadást szenvedett, majd kicsit beszélgetett Károlyi Béla edzővel, és vállalva a második ugrást is, megnyerte az amerikaiaknak az aranyat.

A legendás fotó bejárta a világot: Károlyi Béla a karjaiban vitte oda tanítványát a dobogóra.