Társoldalunk:

Megvan az olimpia első hérosza

2016.08.07. 00:58

Hihetetlen emberi nagyságról tett tanúbizonyságot Andreas Toba, a németek 26 éves tornásza, aki talajgyakorlata közben térdszalag-szakadást szenvedett, ennek ellenére sérülten is vállalta a lólengést, hogy Németországnak ne kelljen feladnia a csapatversenyt.

Súlyos sérülést szenvedett Andreas Toba, a német tornászválogatott tagja, aki a selejtező második csoportjában lépett a szerekhez, de a talajgyakorlat közben elszakadtak a térdszalagjai.

Sírtam, mint egy kisgyerek. A térdsérülésem is komoly volt, de érzelmileg sokkal rosszabbul éreztem magam. Az első diagnózis elülső keresztszalag-szakadást állapított meg" – nyilatkozta Toba.

"Sírtam, mint egy kisgyerek"Forrás: AFP/Ben Stansall

A csapatverseny azonban folytatódott, és a tornász nem akarta, hogy Németország esélyei végleg elszálljanak.

„A lólengés előtt megkérdezték tőlem, vállalom vagy sem. Úgy döntöttem, megcsinálom, hogy segítsek a csapatnak. Úgy éreztem, ezt rutinból is meg tudom oldani. Meg kellett csinálnom, hogy ne veszítsünk pontokat, olimpia mégiscsak négyévente van. Természetesen féltem, hogy valami történni fog, de olyan sokszor megcsináltam már a gyakorlatot, hogy álmomból felkeltve is sikerült volna" – tette hozzá.

Andreas Toba a talajgyakorlat során sérült megForrás: AFP/Antonin Thuillier

Arra a kérdésre, hogy ha a csapat bejut a döntőbe, akkor vállalja-e a szereplést úgy válaszolt, amennyiben az állapota kicsit is engedi, a válogatott rendelkezésére áll. Németország végül a nyolcadik helyen kvalifikálta magát a fináléra.

Megátkozott első nap
Az első napon egy másik súlyos sérülés is történt: a francia Samir Ait Said ugrásból olyan szerencsétlenül érkezett a talajra, hogy egészen biztosan eltört a lába.

A Kerri Strug-történet

Az olimpiatörténet egyik legismertebb története Kerri Strugé, az 1996-os atlantai olimpián az amerikai tornászlány utolsó két ugrásán múlott, hogy az Egyesült Államok megszerzi-e története első aranyérmét csapatban.

Atlanta hősnője, Kerri StrugForrás: AFP/Daniel Garcia

Stug azonban az első ugrását követően bokaszalag-szakadást szenvedett, majd kicsit beszélgetett Károlyi Béla edzővel, és vállalva a második ugrást is, megnyerte az amerikaiaknak az aranyat.

A legendás fotó bejárta a világot: Károlyi Béla a karjaiban vitte oda tanítványát a dobogóra.