Bemutatkozott az első menekült az olimpián

2016.08.07. 01:18

Megkezdte szereplését a riói olimpián a menekültek csapatának első sportolója, a szír úszónő, Juszra Mardini.

A 18 éves Mardini 100 méter pillangóban állt először rajtkőre szombaton, és megnyerte ötfős selejtezőfutamát. Időeredménye a 41. helyre volt elég. Futama után riporterek sora várta. 

Nem jutott tovább, de nem is ez volt a céljaForrás: AFP/Martin Bureau

"Két évre abbahagytam az úszást, így most azon dolgozom, hogy visszanyerjem a régi formám" - válaszolta a kérdésre, mennyire elégedett mostani idejével. A kérdéses két évben testvérével elmenekült Szíriából, átkelt a tengeren Törökország és Görögország között, majd Berlinben telepedett le. A tengeri út egy részét úszva tette meg, több, úszni nem tudó menekülttársának segítve a partra jutásban.

"Elég kemény volt arra gondolni, hogy úszó vagy, de akár bele is fulladhatsz a vízbe" - idézte fel az eseményt. Mostani élményei egészen távol állnak a menekülés közben szerzettektől. Találkozott a pápával, és nagy népszerűségnek örvend a riporterek körében. Utóbbit nem érzi terhesnek, inkább örül, hogy ennyien szeretnék megismertetni a világot történetével.

Még egy számban indulForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Mardini másik számában, 100 méter gyorson reményei szerint jobban fog teljesíteni, mint pillangón tette. A versenyt szerdán rendezik.

Az olimpia előtt mi is írtunk Mardiniről, a történetét részletesebben itt elolvashatja.