Hosszú megsemmisítette a világrekordot - így látta a nemzetközi sajtó

2016.08.07. 08:24

A nemzetközi sajtó sportoldalain is vezető téma Hosszú Katinka szombat éjszakai fantasztikus riói úszása. A 400 vegyes új világcsúcstartójáról és olimpiai bajnokáról most már valóban sztárként írnak mindenhol.

A szuperdresszek korában felállított rekordoknak végleg leáldozott újra hétköznapi dolog lett világcsúcsot dönteni – írja a Swimswam.com nevű amerikai szaklap, utalva arra, hogy az ausztrál 4x100 női gyorsváltó és a 100 mellen hasító brit Adam Peaty mellett Hosszú Katinka is óriási idővel adta át a múltnak a kínai Je Si-ven londoni idejét.

  Nem pusztán megdönteni akartam a rekordot, meg akartam semmisíteni

– mondta már a Yahoo Sportsnak a döntőt követően.

Mindkét lap kiemeli, hogy az elmúlt négy évben Hosszú irtózatos mennyiségű munkát tett bele ebbe az eredménybe, és egyeduralkodó lett a két vegyesúszó távon, melyeken a londoni kudarc óta minden Eb-t és vb-t megnyert.

Minden terve valóra váltForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Clive Rose

„Még mindig nem akarom elhinni, hogy két másodperccel jobbat úsztam, mint bárki is valaha. Ez valami őrület" – mondta Hosszú. A Yahoo Sports szerint Hosszú egyértelmű esélyese a 200 vegyesnek, de a többi egyéni számában – azaz 100 és 200 méter háton, valamint 200 méter pillangón is „számottevő ellenfél lesz".

"Hosszú Katinka megszabadult a korábbi olimpiák frusztrációjától, és a világrekordot megdöntve szerezte meg első olimpiai érmét" – írja a USA Today cikke.

Valahol a távolban

„Jó ideje hajszoltam már ezt a rekordot, legalább hét éve, hogy ott motoszkál a fejemben – idézi az amerikai lap a bajnokot, aki széles mosollyal adta a nyilatkozatokat. – Azt tudtam, hogy lehetek még az eddigieknél is gyorsabb, de arra nem számítottam, hogy ennyire gyors is tudok lenni."

A lap egy mondatot idéz a második helyen célba érő amerikai Maya Diradótól is, ami talán a legjobban jellemzi a magyar úszó fölényét: Hogy őszinte legyek, nem is láttam (Hosszút) a verseny során, végig annyira messze volt tőlem.

A New York Times is első helyen hozza a napi úszó összefoglalójában. A lap, amelyik néhány napja közölt egy hosszú írást a magyar úszó és edző férje, Shane Tusup ellentmondásos kapcsolatáról, csak a száraz tényekre szorítkozik, de azt azért megjegyzi, hogy Hosszúnak az olimpiákon eddig egy negyedik hely volt a legjobb eredménye. Ahogy azt is leírják, hogy a címvédő kínai csak 27. lett összesítésben.

Úszott egy jótForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Al Bello

A Guardian a döntőről szóló tudósításában kezdetben mintha nem venné komolyan Hosszú esélyeit. Majd hátúszás során már megszaporodnak a felkiáltójelek, miután Katinka három másodperces előnnyel fordul a mellre. A gyors előtt már nyilvánvaló, hogy meg fogja dönteni a rekordot. „Ez hihetetlen volt, Hosszú két másodpercet javított a világrekordon" – lelkendezik az angol lap tudósítója.