NDK-s doppingkirálynőhöz hasonlítja Hosszút egy úszószaklap

2016.08.08. 05:56

A SwimVortex nevű úszószakoldal hosszú cikket szentelt Hosszú Katinkának, amiben végigvette a magyar úszóklasszis pályafutásának fontosabb lépéseit, és végül a keletnémet doppingkirálynőhöz, Petra Schneiderhez hasonlította.

A szaklap óvatosabban fogalmaz, mint a Swimming World Magazine szerzője, aki kerek perec kijelentette, hogy Hosszú Katinka valószínűleg doppingol (Casey Barrettet beperelte a magyar úszóklasszis stábja), de a terjedelmes cikk egyértelműen azt sugallja, hogy nincs más magyarázat az elképesztő világcsúccsal olimpiai bajnoki címet szerző úszó teljesítményének drasztikus javulására.

A cikk emlékeztet arra is, hogy Hosszú annak a Je Si-vennek a rekordját adta át a múltnak, akit szintén sokan gyanúsnak találtak, hiszen 16 évesen úgy állított fel világcsúcsot, hogy a gyorsúszó résztávon konkrétan férfiidőt úszott. Ezt a rekordot verte most meg (nagyon) Hosszú úgy, hogy gyakorlatilag a rajtjeltől kezdve verte a kínai úszó idejét. 

Biztos volt, hogy megtalálják HosszútForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Adam Pretty

A szerző végigveszi Hosszú karrierjének fontosabb pontjait, és azon hitetlenkedik, hogy az úszó olimpiai bajnokok átlagos életkoránál hat évvel idősebb magyar versenyző 24 és 27 éves kora között olyan hihetetlen fejlődésen ment keresztül, ami példátlan a sportág történetében. „A szkepticizmus szinte tapintható a levegőben” – írja a cikk szerzője. 

Petra Schneider sem bukott le soha

Hosszú győzelme utáni nyilatkozatai mellett megszólaltatják korábbi edzőjét, egykori edzőtársát, és persze Shane Tusupot is idézik a cikkben. Ezután végigveszik Hosszú és Tusup közös munkájának fontosabb állomásait, megemlítik, hogy a magyar lett az első milliomos a FINA által rendezett világkupa-sorozatban, és szóba kerülnek a kettős súrlódásai a szövetséggel, más edzőkkel, illetve korábbi barátokkal.

Shane Tusup, Hosszú Katinka úszó edzője és férjeForrás: MTI/Kovács Tamás

Petra Schneidert a cikk elején még csak abban a kontextusban említik meg, hogy a 70-es, 80-as évek vegyes úszását uraló keletnémet úszó óta nem láttak olyan hihetetlen időket úszó versenyzőt, mint Hosszú. Schneider soha nem bukott le, megtarthatta az összes nemzetközi trófeáját  (kvázi mindent megnyert), de mivel később bevallotta, hogy tiltott szereket használt, a német címeit törölték. 

A cikk végén azonban már erősebben fogalmaznak. „Az, hogy valaki soha nem produkált pozitív mintát, még a világon semmit nem jelent, és ezt az utóbbi idők doppingügyei is bizonyították. Hosszú, mint mindenki más, azoknak a kezében van, akik a jövőben eldöntik, hogyan küzdjenek a doppingolás ellen a tiszta sportolók védelmében. A Rióban levett mintákat 10 évig megőrzik, és bármikor újra ellenőrizhetik őket, amikor új technológiák jelennek meg.”