A Hosszú-világcsúcs titka: erős kezdés után sokkoló folytatás

Hosszú Katinka
Itt a bajnok, kérem szépen!
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka Je Si-ven négy évvel ezelőtti világcsúcsát alaposan megjavítva, 4:26.36 perces idővel szerezte meg élete első olimpiai aranyérmét Rióban. Benéztünk a számok mögé, hogy kiderüljön, hol tudta megcsípni azt a világcsúcsot, amit már évek óta hajszolt.
Vágólapra másolva!

Amikor a 2012-es londoni olimpián az akkor 16 éves kínai Je Si-ven az egyéni rekordján öt másodpercet javítva győzött 400 vegyesen, egyúttal egy másodperccel megdöntve a még szuperdresszben úszott világcsúcsot, az egész világ felkapta a fejét, mivel Je az utolsó ötvenen jobb időt úszott, mint a férfiaknál győztes Ryan Lochte.

A tavalyi vébén még elmaradt a rekordtól

Je az egyik leggyilkosabb szám utolsó 50 méterét nyomta meg elképesztő módon, akkor 28,93 másodpercet repesztett gyorson, míg Lochte 29,10-et. Hosszú Katinka évek óta hajszolta a 400 vegyes világcsúcsát, és amikor tavaly a kazanyi vébén nagyon elverte a mezőnyt, akkor is szomorkodott egy sort, mivel a 4:30.39 perces ideje két másodperccel gyengébb volt Je világcsúcsánál.

Itt a bajnok, kérem szépen! Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az olimpiára úgy érkezett a 27 éves Hosszú, hogy abban szinte senki sem kételkedett, hogy megnyeri a 400 vegyest, és ezt csak felerősítette az előfutamban bemutatott erődemonstrációja, amikor már csak 15 századra volt tőle Je világcsúcsa.

200-nál véget ért a verseny

Talán még Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina idejében sem lehetett olyan nyugodtan végignézni egy olimpiai döntőt, mint most, amikor Hosszú már

az első ötvenen éreztette a többiekkel, hogy maximum az ezüstre lehet esélyük.

A pillangó első felénél 28,33 másodperccel fordult, a második a japán Simizu Szakiko volt 28,84-gyel – Londonban Je 28,85-tel kezdett.

A pillangóval már demoralizálja a mezőnyt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A második ötvenet Hosszú 32,58 mp alatt tudta le, a táv egynegyedénél még mindig a japán volt mögötte, de már egy másodperc volt az előnye Katinkának.

Je 4 évvel ezelőtti idejéhez képest pedig 1 másodperccel és 28 századdal állt jobban.

Hosszú háton is két számban indul Rióban, ennek megfelelően a második úszásnemben el is döntötte a versenyt, féltávnál már két és fél másodperc volt az előnye az amerikai Maya Dirado előtt.

Mellen sem lassított

Háton az első ötvene 34,10 mp, a második 33,38 mp lett, Je 35,34-et és 34,20-at tudott Londonban, vagyis a második százon újabb két másodpercet vert a négy évvel ezelőtti bajnokra, és összesen már hárommal vezetett a világcsúcsot jelentő vonal előtt.

A magyar vegyesúszók örök kínja, a mellúszás sem jelent neki gondot Forrás: MTI/Kovács Tamás

Következett a mell, és Hosszú nem lassított, 37,23 mp alatt teljesítette az első ötvenet ebben az úszásnemben, ez

további másfél másodperces javulás

Jéhez képest, és ehhez még hozzátett még 34 századot a második ötvenen, amit 38,88 mp alatt úszott le.

Így indult neki az utolsó száz méterének 5,25 százados fórral a világcsúcshoz képest, így aztán belefért az is, hogy gyorson mindkét hosszon elmaradt Jétől (31,18 és 30,68, míg a kínainak 29,75 és 28,93).

Ez van... Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ez tehát a hatalmas új világcsúcs receptje, Hosszú már féltávig olyan fölényt épített fel, amivel agyonverte a mezőnyt, majd ezt még fokozni is tudta, és az utolsó ötvenen már nem szakadt meg, amit jól mutat, hogy hárman is jobban úsztak nála gyorson a legvégén.