Kiderült, hogyan fordíthatott Szász Emese a riói döntőben

Szász Emese; Kulcsár Győző
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 7. A párbajtőrben olimpia bajnok Szász Emese edzőjével, Kulcsár Győzővel a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőr versenye eredményhirdetése utáni sajtótájékoztató végén a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese a döntőben 15-13-ra győzött az olasz Rossella Fiamingo ellen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az egyéniben és csapatban is olimpiai résztvevő párbajtőröző Imre Géza és Boczkó Gábor szerint Szász Emese sikerétől ők is plusz lendületet kaphatnak Rióban.
Vágólapra másolva!

„Nagyon boldog vagyok, mert már régóta váratott magára, hogy Emese megnyerjen egy nagy versenyt” – mondta a riói vívótorna helyszínén Imre Géza az Origónak. „Végül is csak egy versenyt kell megnyerni – az olimpiát. Meg tudta csinálni, ráadásul egy régi mumusának a legyőzésével. Többször kikapott már az olasz Rossella Fiamingótól, most pedig kiváló vívással sikerült legyőznie, ráadásul feljött a négytusos hátrányból – egyszerűen öröm volt nézni.”

Imre Géza tavaly, 40 évesen lett egyéni világbajnok párbajtőrben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Imre Géza szerint az újdonsült aranyérmes a korábbi vb- és Eb-döntőkben sem ijedt meg, de most roppant koncentrált volt, ezért törhetett meg a jég a fináléban. „Ez a tudatosság az egész felkészülésére jellemző volt, minden egyes pillanat ki volt dolgozva, és ennek is köszönhette az óriási diadalt.”

A 41 éves párbajtőröző – aki egyéniben és csapatban is indul a riói olimpián – elárulta, a döntőben Fiamingo négytusos vezetésénél egy kicsit félt, hogy elmehet az asszó. „De ekkor kívülről,

mert megváltoztatta egy kicsit a mozgását, és elkezdett tusokat adni. Ehhez szerintem nem volt hozzászokva az ellenfél, mert általában könnyedén verte Emesét. Amikor a magyar vívónő feljött, már egyértelmű volt, hogy nyerő helyzetben van.”

Rákérdeztünk, hogy vajon mi történhetett pontosan a Kulcsár-tanács hatására? „Ahogy én láttam, és ez szubjektív: nagyobb mozdulatokkal ment előre, utána leszűkítette ezt a mozgást, és inkább szúrásirányba kezdett el mozogni, hogy ő szúrjon, és találja el az ellenfelet. Abszolút látható volt, hogy a tus irányába mozdult el, nem az ellenfél pengéjét kereste, hanem ő akart szúrni. És ez be is jött, abszolút jól muzsikált.”

Aranyat ért Kulcsár mester tanácsa Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A riói férfipárbajtőr-programban szintén duplázó Boczkó Gábor szerint nagyon magas szintű döntőt vívott Szász és Fiamingo, mivel mind a két vívó remek napot fogott ki. „A regnáló világbajnokot verte meg, ami nagyon nagy fegyvertény. Egy olimpiai bajnoki címet nem kell magyarázni, de Emesét csak dicsérni lehet, mert fantasztikusan vívott egész nap, ráadásul kétszer is hátrányból tudott fordítani – az elején, majd a döntőben ismét. Lehengerlően vívott végig.

Szász Emese korábban nyert már vb- és Eb-ezüstöt, -bronzot is, de az arany soha nem jött össze neki. „Mi is ettől tartottunk a többi vívóval, mert sejtettük, hogy oda tud érni az első négybe, de én reméltem, nem nyomja majd rá a bélyegét ez, hogy korábban nem sikerült nyernie, és esetleg emiatt nem jön össze a legfényesebb érem. De ezt megoldotta az edzőjével, és most már senkit nem érdekel az Eb-ezüst, ha van olimpiai arany.”

Imre Gézához hasonlóan Boczkó Gábornak is dupla esélye lesz Rióban – egyéniben és csapatban is bizonyíthat Forrás: MTI/Illyés Tibor

A vívásra a 39 éves Boczkó szerint jó hatással lehet Szász aranyérme. „Én úgy izgultam egész nap, hogy azt elmondani is nehéz. Várjuk a további érmeket, mi is meg fogunk mindent tenni. Nagyon örülünk, hogy a vívók kezdték meg az éremgyártást az olimpián.”