Szász Emese boksszal edzett az olimpiára

2016.08.07. 15:02

Preiszler Gábor, a KSI dzsúdóedzője foglalkozik a friss olimpiai bajnok vívóval, Szász Emesével is, erőnléti edzőként. A stáb nem fél újítani, a párbajtőröző bajnok, például, sokat bokszolt a felkészülés során.

"Emese egy igazi profi. Mindenre hajlandó, nem kell nógatni, de fontos a bizalom iránta" – így írta le Preiszler Gábor a riói olimpia első magyar aranyérmét szerző Szász Emese versenyzői alkatát. A dzsúdóválogatott erőnléti edzője felel Szász fizikai felkészítéséért.

Sokan nem tudják, milyen sok nehézségen ment át, hogy idáig eljusson.  Irgalmatlan sok küzdelem van ebben, nagy világversenyen még sosem nyert aranyat, sérülések hátráltatták, a magyar női párbajtőrben egyedüliként küzd profiként, és még sorolhatnám. Ő emberileg is óriási" – mondta az Origo tudósítójának Rióban Preiszler Gábor.

Szász Emese. Először maga sem hitte elForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev


Azt mondta, a vívó és a stábja tagjai között kimondottan családias kapcsolat alakult ki: Preiszler szerint Szász Emese edzője, Kulcsár Győző "egy zseni", magáról pedig úgy érzi, testvéri viszony fűzi a sportolóhoz. Szász pedig a győzelem után adott nyilatkozatában külön kiemelte a sportpszichológusa szerepét.

Mi nagyon jó barátok vagyunk, egy kicsit talán testvérek is.  Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a viszonyunk sosem ment a munka rovására. Ő tényleg egy tündér, és közben kemény is!" – mondta Preiszler Gábor.

Kulcsár Győző, Szász Emese, Preiszler GáborForrás: Origo


De vajon mennyire más egy vívóval foglalkozni, mint egy dzsúdóssal? "Mindkét sportág válogatottjai profik, de a szakmai részében van különbség. Emesénél rengeteg mindent kipróbáltunk, mire megtaláltuk közösen a legjobb utat. Ez tanulás a versenyzőnek, edzőnek egyaránt. A víváshoz még most sem értek igazán, de a sportágamból hozott kreativitás és sokoldalúság sokat segített, ahogy a visszajelzések is Emese és Győző részéről."

Nehéz az újítás

Végeztek speciális tréningeket is, de Preiszler Gábor szerint erről nehéz beszélni. Nem azért, mert titkos lenne a módszer, hanem mert "olyan dolgokat is csináltunk, amiket a vívóedzők tiltanak, mert félnek a fejlődéstől. Kulcsár Győző a kivétel, egy zseni, a példaképemnek tartom".

Pár dolgot mégis megosztott velünk. Így azt, hogy igyekeztek célzottan a vívás időtartamára készülni. "Egy asszó idejének és hullámzásának megfelelő terhelési intenzitással és időkeretben edzettünk. Speciális állóképességi feladatokat is adtam, ezenkívül sokat bokszoltunk. Emesével könnyű kreatívnak lenni, mert tökéletes visszajelzéseket ad, és nagyon profi."

Nem vicc, tényleg bokszoltak:

Preiszler 2009 óta foglalkozik Szásszal, még Kulcsár Győző kereste meg. A női és a férfi párbajtőr-válogatott mellett dolgozott, egészen néhány héttel ezelőttig. Most csak Szász Emese győzelme számít neki, egészen addig, míg a cselgáncsozó tanítványai is bemutatkoznak Rióban. Tóth Krisztián szerdán, Joó Abigél csütörtökön ropogtatja meg a tatamit, mindkettőjükben "egyértelműen benne van az érem", mert "nemcsak tehetségesek, de dolgoztak is nagyon sokat".